Місцеві вибори на Дніпропетровщині відбудуться з порушеннями?

Дніпропетровськ – 3 березня на Дніпропетровщині обиратимуть сім депутатів обласної та міської рад – замість тих, які втратили мандати, ставши народними депутатами України. У школах Дніпропетровська наразі триває агітація за кандидатів-регіоналів, розповідають Радіо Свобода батьки учнів. Між тим педагоги й чиновники від освіти від коментарів відмовляються, посилаючись на зайнятість. А експерти називають ці вибори «видимістю вибору».

Батьківські збори у загальноосвітній школі № 101 відбулись на тиждень раніше, ніж планувалось. Мама однієї з учениць, Марина, яка не побажала оприлюднення її прізвища, розказує: батьків збирали за списком, під запис, замість себе нікого присилати було не можна. Яке ж було здивування, каже мати, коли на самих зборах ані про навчання, ані про школу навіть не зайшла мова – кандидат у депутати обласної ради від Партії регіонів Олександр Пшінько з’явився на захід разом з однопартійцями і почав агітувати за себе. На зустріч зігнали навіть школярів, щоб зала була заповнена, розповіла Радіо Свобода мати.

«Пшінько був, він розказував, як він нас всіх любить, що справа не в партії, а в тому, що він нам усім хоче зробити добре. Тільки чому він нас три роки не помічав? Йому попередавали купу записок – про сміття, дороги, освітлення, найгостріші проблеми. Що дивно, що про школу і дітей не йшлося. Це була найсправжнісінька агітація, коли людина каже «оберіть мене, а я зроблю всім добре», то хіба це не агітація?» – розповідає мати однієї з учениць.

У школі, де проводили ці збори, наразі від коментарів відмовляються. Ось що сказала Радіо Свобода директор закладу Алла Шепель, яка є депутатом районної ради від Партії регіонів: «У мене нарада в кабінеті, я не можу говорити. Всі питання подавайте в письмовому вигляді чи звертайтесь до райради. Я не зобов’язана всім розказувати, хто я і чим займаюсь».

Не знайшли часу для коментарів також у штабі місцевих регіоналів та у виконкомі райради Червоногвардійського району. «Приїздіть, будемо спілкуватись в демократичних рамках. Але не сьогодні, сьогодні у мене дві наради», – сказала Радіо Свобода заступник голови райради Галина Сіверська.

Стратегія замовчування?

В опозиції діями конкурентів на виборах до обласної ради обурені. Представник ВО «Свобода» Андрій Денисенко, який балотується по тому ж округу, що й регіонал Олександр Пшінко, заявляє: він уже зібрав матеріали про застосування адміністративного ресурсу на окрузі й подає скаргу до обласної виборчої комісії.

«Будемо оскаржувати ці дії, хоча чудово розуміємо, що сьогодні влада працює на те, щоб ці вибори відбулись з порушеннями чинного законодавства. Головна стратегія регіоналів – замовчування цих виборів взагалі. Наші опоненти не розміщують білборди, не роздають листівки, окрім означених мною примусових зустрічей у бюджетних установах, ніяких методів ведення виборчої кампанії не застосовують. Замовчують взагалі ці вибори. Це зроблено для того, щоб виборці не знали про сам факт виборів і масово не прийшли. Чим менша буде явка, тим більше зловживань і фальсифікацій», – каже Андрій Денисенко.

Вибори чи «процедура легітимізації»?

Між тим експерти висловлюють сумніви у чесності та прозорості прийдешніх виборів на Дніпропетровщині. Політолог Андрій Золотарьов каже, що це взагалі не вибори, а тільки видимість.

«Йде певна фільтрація кандидатів. З одними кандидатами їздять чиновники, за ручку виводять їх перед виборцями, для інших збирають батьківські збори, хоча це суворо заборонено законом, а інших взагалі відсікають від участі у виборах з «поважних» причин – що у них фотокартка не того розміру чи ще щось. Тому саме тому ці вибори я виборами у повному сенсі не вважаю. Це скоріше процедура легітимізації тих чи інших осіб, яких бажає бачити в складі депутатів обласної ради наша обласна влада», – сказав в коментарі Радіо Свобода Андрій Золотарьов.

3 березня відбудуться проміжні вибори депутатів Дніпропетровської облради в 6 округах регіону. На місця депутатів ради, які вибули, ставши народними депутатами України, наразі претендують 55 осіб, тобто понад 9 осіб на місце.