В Ірані почався суд над колишнім головним прокурором Тегерана

Саєд Мортазаві, на цьому архівному фото 2007 року його зняли під час страти звинуваченого повішенням.

В Ірані сьогодні почався судовий процес над колишнім головним прокурором Тегерана Саєдом Мортазаві, якого звинувачують у зв’язку з загибеллю затриманих. Процес відбувається за зачиненими дверима.

Мортазаві і ще двох суддів звинувачують у введенні в оману слідства у справі про загибель трьох учасників масових демонстрацій, що відбувалися після президентських виборів 2009 року. Ці троє загинули внаслідок тортур у центрі затримання Кагрізак біля Тегерана.

Через ці звинувачення Мортазаві на початку місяця вже провів кілька днів в ув’язненні.

2010 року спеціальна комісія парламенту Ірану визнала Мортазаві відповідальним за смерть від тортур щонайменше трьох згаданих демонстрантів.

Мортазаві, який до відставки займав посаду голови служби соціального забезпечення Ірану, а перед тим був головою служби боротьби з контрабандою чи одним із заступників генерального прокурора Ірану, у 2003–2009 роках був головним прокурором Тегерана. На цій посаді він здобув прізвиська «різника преси» і «мучителя Тегерана» через жорстоке ставлення до опонентів владного в Ірані режиму, зокрема, проти засобів інформації й дописувачів в інтернеті.

Іще 2003 року парламент Ірану вирішив, що Саєд Мортазаві повинен був понести відповідальність за смерть журналістки Загри Каземі з громадянствами Канади й Ірану, яку по суті забили на допитах після затримання за те, що вона фотографувала будівлю в’язниці; тоді ці звинувачення ні до чого не привели.

Нинішню справу вважають за один із елементів боротьби за владу між президентом Махмудом Ахмадінеджадом, союзником якого є Саєд Мортазаві, і його супротивниками в найвищих владних колах Ірану.