«Краще поцікавтеся, з ким живе Янукович!» – Кужель прокурору

Your browser doesn’t support HTML5

Кужель – про переслідування Тимошенко й про Януковича

Київ – Олександра Кужель, яку допитали у четвер як свідка у справі вбивства у 1996 році Євгена Щербаня, підтвердила непричетність до вбивства Юлії Тимошенко, кажуть її захисники у процесі. Представники ж прокуратури зауважують, що вона лише підтвердила, що Євген Щербань не вважав другом ані Тимошенко, ані Лазаренка, і виявилася необізнаною щодо інших питань. Між тим, Олександра Кужель на суді перерахувала прізвища людей, які нині володіють активами вбитого, і звинуватила прокуратуру в бездіяльності у справі пошуку реальних винуватців злочину. Радіо Свобода забезпечувало пряму трансляцію із зали засідань.

Українська судова система має перевірити причетність до вбивства тих, хто розділив майно вбитого у 1996 році депутата Євгена Щербаня, хто отримав від цього політичні дивіденди, і повернути власність убитого його дітям, заявила під час допиту в Печерському районному суді Києва свідок захисту, народний депутат Олександра Кужель. Натомість, за її словами, виглядає так, що влада більше стурбована тим, щоб звинуватити у вбивстві й довічно ув’язнити Юлію Тимошенко.

Олександру Кужель допитували близько чотирьох годин. Як колишній член парламентської фракції Євгена Щербаня, вона розповіла про його стосунки з іншими політиками і про ті його дії, які, на думку депутатів фракції, могли спровокувати його вбивство.

Кужель нагадала, що Юлія Тимошенко тоді не була відомим і впливовим політиком, і в неї не було ніяких зіткнень із Євгеном Щербанем. Він не мав з нею особливих контактів, проте був дуже галантним, як і до всіх жінок, зокрема вона була в числі запрошених на святкування його 50-річчя в Донецьку.

На запитання сина Щербаня Євгена, який брав участь у засідання суду, Олександра Кужель наголосила, що Тимошенко не була зацікавленою у вбивстві його батька, в результаті загибелі виграли зовсім інші люди.
Хто зараз володіє його власністю? Це Рінат Леонідович (Ахметов), (Сергій) Тарута, (Володимир) Дідух, ну й Володимир Щербань
Олександра Кужель

«Фіналом цього процесу має бути вибачення перед Юлією Тимошенко і повернення власності дітям Щербаня. Хто зараз володіє його власністю? Той, хто зараз там (на Донбасі) лишився живий із представників бізнесу 1990-х. Це Рінат Леонідович (Ахметов), (Сергій) Тарута, (Володимир) Дідух, ну й Володимир Щербань. Кого знаю, того назвала», – підсумувала Олександра Кужель.

Вона закликала суд та прокуратуру перевірити передовсім осіб, які були фінансово й політично зацікавлені у смерті політика. А крім того, людей, які пов’язані з фірмою «Ітера», оскільки Щербань, за її словами, мав намір оприлюднити інформацію про їхню участь у торгівлі газом на Донбасі.

Облиште Тимошенко, поцікавтеся, з ким живе Янукович – Кужель

Коли ж прокурор почав цікавитися у свідка, що вона знає про особисті стосунки Тимошенко й Лазаренка, Кужель обурилася.
Була б чоловіком – викликала би вас на дуель. Ви краще поцікавтеся, з ким живе Віктор Янукович!
Олександра Кужель

«Ви подивіться, що у половини депутатів по дві родини. Які вони там «чисті»! А ви чіпляєтеся до жінок-політиків, шукаєте зв’язків. Не припускаєте, що вони просто можуть бути розумнішими за вас. Ви поливаєте брудом людину, за яку проголосувала половина країни. Була б чоловіком, викликала б вас на дуель. Ви краще поцікавтеся, з ким живе Віктор Янукович!» – заявила Кужель.

У відповідь прокурори почали цікавитися тим, яким компаніям надавала допомогу сама Олександра Кужель. Захист Юлії Тимошенко назвав це тиском на свідка і наполіг, щоб суддя змусила переформулювати це запитання.

Захист Тимошенко і обвинувачення кажуть, що задоволені свідченнями Кужель

Після закінчення допиту захисник Юлії Тимошенко депутат Андрій Кожем’якін сказав, що Кужель у суді підтвердила невинуватість екс-прем’єра і стала незручним свідком для суду й прокуратури, оскільки назвала тих, хто реально виграв від смерті Щербаня.

Натомість прокурор Лілія Фролова заявила, що обвинувачення отримало від цього допиту важливу інформацію.
Кужель підтвердила, що у Щербаня та Лазаренка не було дружніх стосунків
Лілія Фролова

«Олександра Кужель підтвердила, що у депутата Євгена Щербаня та прем’єра Павла Лазаренка не було дружніх стосунків. Що ж до питань постачання газу, які могли стати мотивом убивства, вона виявилася непоінформованою», – зауважила Фролова.

Щодо того, коли суд у справі продовжиться і хто буде наступним свідком, прокурор сказала, що це ще не вирішено.