Влада заробляє кошти на підготовці ювілею Шевченка?

Віктор Янукович на відкритті музею Тараса Шевченка, Канів, серпень 2010 року

Київ – На святкування 200-річчя Тараса Шевченка із бюджету можуть виділити додаткові кошти, на чому наголошує міністр культури Леонід Новохатько. Все через те, що попередня програма заходів виявилась неефективною та недостатньою і було запропоновано низку нових проектів. Між тим, експерти припускають, що і ці ініціативи виявляться неефективними, бо, як і раніше, будуть орієнтовані не на належне вшанування Кобзаря, а на задоволення потреб бізнесу і окремих чиновників.

Надто млява підготовка до святкування 200-річного ювілею Тараса Шевченка, за словами Президента України, не на жарт турбує його.

«Мене хвилює байдужість, яка є сьогодні в уряді. У нас не повинно такого бути, щоб ми тягнули до останньої хвилини. Приходьте і показуйте мені, що робиться», – обурювався Віктор Янукович на засіданні громадської гуманітарної ради, присвяченій підготовці заходу в Каневі у середу. Так, зокрема, він наголошував, що від того, наскільки якісно і змістовно буде організована програма святкування, залежатиме не лише моральний та інтелектуальний клімат України, але і зміцнення її іміджу.

Новий міністр культури Леонід Новохатько із такими зауваженнями погоджується, запевняючи, що врахує помилки своїх попередників та забезпечить організацію святкування належним чином. Найперше – через реалізацію указу про додаткові заходи з підготовки ювілею.

«Там є пункти, спрямовані на популяризацію творчості і самої постаті Кобзаря: завершення видання повного зібрання творів, видання Шевченківської енциклопедії, його факсимільних творів. Інший блок – культурно-мистецькі заходи: і Шевченківські читання, і літературний конгрес. Третій блок – приведення до ладу, європейського рівня, всіх музеїв, заповідників, місць, де він перебував», – розтлумачив основні положення такої програми міністр, додавши, що для її виконання у бюджеті навіть заплановані додаткові видатки.

Готель, ресторан, сауна і вертолітний майданчик для Шевченка

Між тим член парламентської фракції «Батьківщина» Микола Томенко не може назвати жодної нещодавньої ініціативи уряду, яка б стосувалася виділення додаткових коштів на святкування ювілею Кобзаря. За прогнозами опозиціонера, необхідні кошти для нових Шевченківських проектів, ймовірніше за все, будуть збирати з підприємців або ж відбирати у інших проектів, на які у Мінкульту гроші уже є.

Що ж до неефективності виконання попередньої програми, то депутат пояснює таку ситуацію неадекватністю її положень. За словами Томенка, чимало з її положень написані під відмивання державних коштів. Тож за два роки підготовки до святкування ювілею в інтересах бізнесу і окремих чиновників було використано щонайменше кілька десятків тисяч гривень, підсумовує він.
Треба не відмивати кошти, а придумувати абсолютно адекватні речі
Микола Томенко

«Під егідою Шевченка народ заробляє собі гроші. Що, Шевченко і пам’ять про нього постраждає, як під Чернечою горою за бюджетні кошти не буде збудовано готель, ресторан і сауну? Майже на 130 мільйонів гривень тут збудували і вертолітний майданчик, яким користується один Янукович (а кажуть, що зараз і він не користується, бо боїться вертольота). Треба не відмивати кошти, а придумувати абсолютно адекватні речі, які б показали реального, а не забронзовілого радянського Шевченка», – наголошує Микола Томенко.

Наразі ж Президент доручив Міністерству закордонних справ та Міністерству культури прискорити визначення формату святкування 200-річчя Тараса Шевченка за кордоном. Насамперед у Росії, Казахстані, Литві та Польщі.

Окрім того, до ЮНЕСКО подано звернення, що пропонує оголосити 2014-й Міжнародним роком Тараса Шевченка.