У Японії протестували проти атомної енергетики на роковини цунамі

Біля пошкодженої АЕС «Фукусіма-1», архівне фото

Десятки тисяч японців вийшли на акції протесту проти атомної енергетики в неділю, напередодні других роковин землетрусу і руйнівної цунамі 11 березня 2011 року.

Зокрема, кількадесятитисячна демонстрація відбулася в центрі столиці Токіо. Повідомляють про подібні акції ще приблизно у 150 місцях країни.

Прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе заявляв, що зупинені після катастрофи позаминулого року атомні енергоблоки будуть поступово запускати знову. Він також заявив, що дозволить будувати в Японії і нові енергоблоки, які мають бути цілком безпечними.

Понад 50 атомних реакторів Японії були поступово зупинені після катастрофи – чи то з міркувань безпеки, чи то на планові огляди й ремонти; минулого літа Японія на якийсь час лишилася цілком без атомної енергетики, але відтоді у країні вже знову запустили два з зупинених реакторів.

Унаслідок потужної хвилі цунамі, викликаної землетрусом 11 березня 2011 року, вийшла з ладу і була серйозно пошкоджена атомна електростанція «Фукусіма-1». Аварія призвела до значних викидів радіоактивних речовин, повний обсяг яких досі не встановлений. Ці речовини, зокрема, забруднили великі території сільськогосподарських земель і населених пунктів навколо станції.