На Прикарпатті вирішили створити резиденцію для молодих письменників

В Івано-Франківську буде створено першу в Україні резиденцію для молодих україномовних письменників «Станіславський феномен», повідомили в понеділок на презентації проекту його організатори.

Ідея такої своєрідної письменницької стипендії належить представникам літературної агенції «Discursus» та рок-вар’яте «КораЛЛі». Оргкомітет відповідно очолили письменники Тарас Прохасько, Василь Карп’юк та лідер музичного гурту Віталій Чупак.

Саме вони обиратимуть серед молодих людей віком від 18 до 30 років, які займаються літературною творчістю, так званого резидента. Він матиме змогу протягом місяця безкоштовно жити в Івано-Франківську в хостелі, харчуватися в місцевих арт-кафе і знайомитися з мистецькою атмосферою Івано-Франківська. Будуть також мистецькі експедиції в Карпати та зустрічі з культовими письменниками – Юрієм Андруховичем, Тарасом Прохаськом, Володимиром Єшкілєвим та Галиною Петросаняк. У свою чергу за підсумками кожного тижня молодий письменник писатиме есе.

Як наголосив Василь Карп’юк, ці молоді люди повинні бути з-за меж Прикарпаття чи з-за кордону. А ідею підказала книга письменника Юрія Андруховича «Лексикон інтимних міст»: «можливість для письменника кудись поїхати, щось побачити».

За словами Тараса Прохаська, «такий обмін необхідний не тільки як популяризація, тобто не йдеться тільки про «вербування агента», щоб потім він став ідеологічним слугою Станіславівщини, але це потрібно передовсім нам для того, щоб збити градус чи азимут погляду на цей край».

На презентації резиденції «Станіславського феномена» Юрій Андрухович схвалив цю ідею, навівши приклад таких європейських країн, як Німеччина, Австрія і Швейцарія, де «таких будинків творчості, відповідних резиденцій десятки, якщо не сотні». За його словами, У Східній Європі такого ще не було, тож Прикарпаття є першовідкривачем.

Перший заїзд у резиденцію – з 1 липня цього року. Уже є дев’ять заявок, хоча їхній прийом продовжується.