Керівник «Газпрому» заявив, що Україна не витримає спотових цін на газ

Олексій Міллер, архівне фото

Голова правління російського газового монополіста «Газпром» Олексій Міллер заявив у понеділок, що Україна, яка скаржиться на високі ціни на російський газ за чинним контрактом, не витримала б, наприклад, сучасних британських цін на газ на спотовому ринку.

Як заявив він журналістам у Москві, ціна на російський газ для України за нинішніми домовленостями значно нижча за спотову ціну в Європі. Зокрема, сказав Міллер, наприкінці минулого тижня у Великій Британії спотова ціна на газ сягнула 800 доларів за тисячу кубометрів, що майже вдвічі більше, ніж нинішня ціна на російський газ для України.

На відміну від поширеного в континентальній Європі контрактного постачання газу, умови якого і спосіб обрахування ціни встановлюють наперед, спотовий ринок, більш поширений у Великій Британії чи США, передбачає закупівлі певних обсягів газу щоразу за поточною ціною, що складається на конкретний момент.

Як пояснило російське агентство «Інтерфакс – Агентство газової інформації», стрибок цін у Британії в п’ятницю, згаданий Міллером, спричинила аварійна зупинка газопроводу, який постачає до цієї країни чверть споживаного газу; в понеділок же ці ціни становлять 525–536 доларів за тисячу кубометрів, тоді як ціну російського газу для України в першому кварталі цього року оцінюють у 406 доларів за тисячу кубометрів.

Україна стверджує, що за контрактами з Росією 2009 року, укладеними за прем’єрства Юлії Тимошенко, вона змушена платити за російський газ надмірну, неринкову ціну, в той час як транзит російського газу своєю територією змушена здійснювати надто дешево. Україна домагається зміни умов цих контрактів, що категорично відкидає російська сторона, заявляючи, що цілком задоволена ними.