Петриківський розпис презентували у Туркменистані (ФОТО)

(Усі фото – Галини Назаренко)

У столиці Туркменистану Ашгабаті завершились Дні культури України, де було презентоване петриківське декоративно-прикладне мистецтво, повідомила в неділю Радіо Свобода майстриня петриківського розпису, народний художник України Галина Назаренко, яка брала участь у презентації.

За її словами, Дні культури України в туркменській столиці тривали з четверга.

Як повідомила Галина Назаренко, у Музеї образотворчих мистецтв Туркменистану була представлена виставка, експозицію якої склали художні голограми та зразки петриківського живопису. Святкову атмосферу у виставковій залі створювала українська народна музика у виконанні ансамблю Київського академічного театру українського фольклору «Берегиня».

Народний художник України Галина Назаренко знайомила відвідувачів з історією, мотивами і стилістичними особливостями цього виду прикладного мистецтва. Вона ж провела для присутніх майстер-клас, продемонструвавши унікальну техніку петриківського розпису.

Петриківський декоративний розпис претендує на отримання статусу ЮНЕСКО як всесвітня нематеріальна спадщина. Рішення має бути ухвалене до кінця 2013 року.