Харківські конструктори винайшли «розумний під’їзд»

Your browser doesn’t support HTML5

«Розумний під'їзд» розробили у Харкові

Харків – «Розумний під’їзд» – таким є винахід харківського комунального підприємства, що опікується ліфтами. За планами конструкторів, вхідні двері можна буде відчинити за допомогою мобілки. А коли людина зайде до під’їзду, автоматично увімкнеться світло, і на першому поверсі на пасажира чекатиме ліфт. Свою розробку інженери «Харківміськліфту» готуються втілити в рамках пілотного проекту в одному із харківських мікрорайонів.

Харків’янка Людмила мешкає в звичайному багатоповерховому будинку в районі Олексіївка. В її під’їзді із сучасних сервісних приладів – лише домофон з електронним ключем.

«Мій під’їзд, якщо брати до уваги п’ятибальну шкалу оцінювання, має два з половиною бали. Два бали – це за двері з кодовим замком. А решта під’їзду мала бути кращою. В оцінювання включається і запах у під’їзді, і облізлі стіни, і ліфт, який погано викликається, бо у нього вигорілі кнопки», – змальовує під’їзд із середини харків’янка.

Ліфт із вигорілими кнопками

Щоб викликати ліфт, Людмилі доводиться вдаватися до певних маніпуляцій з кнопкою.

«Потрібно відшукати оптимальне положення кнопки. Відрахувати шість секунд і в певному напрямку потрібно нею порухати. Лише після таких маніпуляцій ліфт приїде на поверх», – оповідає про свою щоденну епопею з викликом ліфта Людмила.

Комунальники: людина проходить на поверх – світло вмикається

У комунальному підприємстві «Харківміськліфт» працюють не лише над заміною ліфтових кабінок чи панелей управлінь, кнопок, тут взялися за створення «розумних під’їздів». Це автоматизована система, що керуватиме вхідними масивними дверима, лампочками енергозбереження на поверхах будинку та ліфтом.

«За 20-30 метрів від свого житлового будинку людина, що підходить, зі свого мобільного телефону набирає номер, і двері автоматично відчиняються. Також людина вхідні двері зможе відчинити електронним ключем. При цьому реагує ліфт. Кабінка приїжджає на перший поверх. Людина проходить на поверх – світло вмикається», – про це ноу-хау розповідає директор комунального підприємства «Харківміськліфт» Анатолій Кандауров.

Світлодіодні лампочки погаснуть, коли коридор спорожніє. За допомогою стільникового телефону можна буде викликати ліфт і при виході з квартири.

Завдяки домофонам, розробленим конструкторами, сервісним комунальним підприємствам можна буде забути про розклеювання оголошень із графіками відключення води чи з інформацією про боржників. Для мешканців під’їзду вся необхідна інформація з’являтиметься на табло домофону. Говорить конструктор «Харківміськліфту» Петро Лазаренко.

«Ми можемо розіслати інформацію по будинках усього міста впродовж однієї секунди, для цього необхідно натиснути одну клавішу. Ця інформація буде персоніфікована для конкретного під’їзду», – зауважує Петро Лазаренко.

Перші автоматизовані під’їзди можуть з’явитися до кінця цього року в мікрорайоні «Олімпійський» після відповідного рішення харківської міської ради про впровадження пілотного проекту, розповідає Радіо Свобода Анатолій Кандауров. Установлюватимуть системи «розумного під’їзду» у приблизно 50 багатоповерхівках. А за висновками ефективності цього ноу-хау, вирішуватимуть подальшу долю такого під’їзду.

Анатолій Кандауров переконує, що їхня розробка є ексклюзивною не лише в Україні, а й у Європі. Він певен, що «розумний під’їзд» допоможе заощадити місту мільйони гривень: на електриці, на збереженні майна під’їздів. Хоча директор «Харківміськліфту» відмовився назвати суму встановлення одного такого під’їзду. Каже, все залежить від стану комунікацій багатоповерхівки, чи доведеться міняти ліфтову кабінку на нову тощо.

А тим часом мешканка дев’ятиповерхового будинку, що в Олексіївському районі, Людмила мріє про хороше освітлення на поверхах та про ремонт у своєму, поки що «нерозумному» під’їзді.