Волинська трагедія: пом’янути, попросити вибачення, пробачити

Волинська трагедія є однією з найдраматичніших сторінок в історії українсько-польських відносин. У радянські часи правда про етнічний конфлікт, що стався у 1943-44 роках на Волині та Галичині, замовчувалася. Вже після здобуття Україною незалежності й відкриття архівів історики розпочали досліджувати документи та вислуховувати очевидців. «Українці почали убивати поляків, поляки – українців. Не жаліли нікого», – повторювали ті, кому вдалося вижити.

«Навесні 1943 року Крайовий провід Організації українських націоналістів на Волині прийняв рішення про вигнання місцевих поляків. На той час українці складали близько 80 % населення Волині, поляки – 15 %. Обґрунтовувалося таке рішення необхідністю перешкодити планам польських провідних політичних сил повернути повоєнній Польщі західноукраїнські землі, а також покарати частину місцевих поляків за співпрацю з гітлерівцями, за допомогу радянським партизанам (останні нерідко робили місцеве польське поселення своїми продовольчими базами), та за вбивства польськими партизанами українських громадських діячів на Холмщині. Спочатку акції мали поодинокий характер і були спрямовані проти польських співробітників гітлерівської адміністрації. Поступово вони набрали масового характеру і поширилися на всю польську сільську людність», – таку історичну довідку, виписану на основі історичних досліджень Ігоря Іллюшина та Ярослава Грицака, дає посібник для учнів «Разом на одній землі. Історія України багатокультурна» . Посібник розроблений Всеукраїнською асоціацією викладачів історії «Нова доба».

Тепер, коли правда проявлена, настав час ще раз попросити вибачення, пробачити й разом вшанувати пам'ять невинних жертв.





Спогади очевидців (з посібника «Історія України багатокультурна»):



Просити вибачення й вибачати – це дуже важливо, вважає історик, доцент кафедри новітньої історії КНУ ім. Тараса Шевченка Іван Патриляк. Але, на його думку, «саме вибачення без аналізу причин нічого не варте. Будь-яке перепрошення набуває сенсу, якщо знайдені причини конфлікту і є обопільне бажання розібратися чому так сталося і все зробити, щоб такого більше не могло бути».

Іван Патриляк переповів в ефірі Радіо Свобода історію українсько-польського конфлікту.

Your browser doesn’t support HTML5

І поляки, й українці мають усвідомити причини Волинської трагедії – Патриляк



В Україні створено Громадський комітет «Примирення між народами», метою якого є протидія розпалюванню національної ворожнечі та створення умов для спільного вшанування пам’яті жертв Волинської трагедії.