Норвезька риба знову пливе до України. На відміну від інвестицій

Київ – Після митних ускладнень у січні-лютому Україна відновила імпорт риби з Норвегії, яка є одним із основних продуктів у споживчому кошику українців. Нині оселедця та іншої норвезької риби на полицях магазинів побільшало, і найближчим часом вона не дорожчатиме, стверджують і керівники торговельних мереж, і представники уряду Норвегії, і експерти. Однак останні не сподіваються, що в цих умовах збільшення імпорту риби означатиме нові інвестиції в рибопереробну промисловість.

Радіо Свобода повідомляло про те, що норвезькі рефрижератори з рибою цієї зими стояли на українських кордонах через зміну митних правил, а в роздрібній мережі морепродукти почали дорожчати. Нині ситуація поліпшилася, постачальники і продавці адаптувалися до нових правил, заявляє Дмитро Фартушний, генеральний директор однієї з мереж рибних супермаркетів в Україні.

Для посилення контролю за якістю продукції була постанова стосовно сертифікатів походження
Дмитро Фартушний
«Для посилення контролю за якістю продукції була постанова Комітету рибного господарства України стосовно сертифікатів походження. І через те, що ми тоді не відреагували, були не готові, була затримка з постачанням. На сьогодні ніяких проблем немає», – запевняє керівник торговельної мережі.

Норвежці сподіваються продавати більше риби українцям

Про те, що проблему подолано, і про серйозність намірів норвезького рибного бізнесу щодо України говорить і Лізбет Берг-Хансен, міністр рибного господарства і прибережних справ Норвегії.

Оселедець – це основний вид риби, який імпортується. Другий – це лосось
Лізбет Берг-Хансен
«Україна дуже важлива для Норвегії. Оселедець – це основний вид риби, який сюди імпортується. Другий – це лосось, його також багато експортують. Але, звісно, це не єдині види. Ми сподіваємося, що норвезька індустрія буде експортувати навіть більше риби в Україну», – зауважує міністр.

Your browser doesn’t support HTML5

«Ми сподіваємося постачати більше риби в Україну» – міністр Норвегії


Український ринок є новим для деяких експортерів риби, окрім того, цей ринок є досить вимогливим, каже Йон Фредріксен, посол Королівства Норвегії в Україні. За його словами, деякі норвезькі експортери зміцнили позиції в Україні, і ця тенденція збережеться.

Український ринок на сьогодні посідає друге місце по експорту норвезької риби
Йон Фредріксен
«Український ринок на сьогодні посідає друге місце по експорту норвезької риби. Але, безумовно, є потенціал збільшити цей показник, –прогнозує Йон Фредріксен. – Ми бачимо, що обсяг ввезення лосося то росте, то падає і те ж саме також із іншими видами риби, які експортуються з Норвегії до України».

Разом з рибою не прийшли інвестиції – через несприятливий клімат?

Посол запевнив, що норвезька сторона вже пристосувалася до нових вимог України щодо рибної продукції. Щодо того, чи потягне за собою збільшення імпорту норвезької риби інвестиції в логістику та переробку, посол зауважив, що це залежатиме від інвестиційного клімату.

Те, що проблеми з імпортом риби до України вирішилися, означає, що подорожчання найзатребуваніших рибопродуктів побоюватись не варто, вважає експерт консалтингової агенції «ААА» Марія Колесник.

Український покупець орієнтується на дешеві сорти риби, такі як оселедець
Марія Колесник
«Норвегія – традиційний партнер України щодо імпорту риби. Норвежці в цьому дуже зацікавлені і навіть формують для України спеціальні, нижчі ціни. До того ж, український покупець орієнтується на дешеві сорти риби, такі як оселедець. Враховуючи, що морепродукти нещодавно дорожчали, і те, що перешкод для імпорту риби з Норвегії вже немає, підвищення цін на них очікувати не варто. Але і меншими ціни не стануть», – каже експерт.

З іншого боку, Марія Колесник не сподівається, що найближчим часом норвезькі виробники інвестуватимуть в інфраструктуру зі зберігання та переробки риби в Україні. Доки не буде створено кращих умов для інвестора, відчутного прогресу у співпраці України з Європою, чекати цього не варто, вважає експерт.

Нині, за даними Держстату, більшість риби, яку споживають українці, є імпортною, причому приблизно половину рибного ринку наповнює продукція з Норвегії. Зі свого боку, в Мінагрополітики днями заявили, що планують зменшити частку імпортної риби – за рахунок власного виробництва та вилову.