Північна Корея блефує чи готова до бою?

Сьогодні,10 квітня, спливає крайній термін, який Пхеньян дав дипломатичним представництвам на Корейському півострові для евакуації. Північна Корея погрожує світу черговим ядерним випробуванням і розгортанням воєнних дій. У Сеулі заяви Пхеньяна називають пропагандистською риторикою, однак сусіди Корейського півострова все ж вдаються до превентивних заходів.

Відвідуючи Рим, генсекретар ООН Пан Ґі Мун, який вже неодноразово висловлювався на корейську тему, наголосив: замість того, щоб залякувати світ, Пхеньяну варто було б попіклуватися про добробут свого народу.

У вівторок Північна Корея зупинила роботу спільного з Півднем промислового комплексу Кесон – він був останнім економічним зв’язком між двома Кореями. Без роботи залишилося до 50 тисяч громадян КНДР. Усе – заради демонстрації несприйняття південного сусіда.

Вже кілька днів поспіль Пхеньян закликає до евакуації дипломатичні представництва не лише на своїй території, але й на південнокорейських землях. Диктор північнокорейського телебачення повторює: «Ми закликаємо всіх іноземців-працівників компаній, а також туристів, залишити Сеул та Південну Корею задля їхньої ж безпеки».

У Пхеньяні кажуть: удар, до якого він готується, має конкретну ціль і ця ціль – не іноземні громадяни. Однак заклик Північної Кореї до евакуації залишився не почутим. Сеул працює у звичному режимі, зокрема, і дипломатичні представництва на його території. Не планують евакуацію і в МЗС України. Речник зовнішньополітичного відомства Євген Перебийніс каже: за ситуацією на Корейському півострові стежать цілодобово, однак підстав для екстрених заходів немає.

«Ми в даному випадку орієнтуємося на інформацію, яка на постійній основі доводиться до іноземних диппредставництв МЗС Південної Кореї. На цей момент міністерство не виходило з жодними рекомендаціями іноземним диппредставництвам щодо будь-якої евакуації. Тому ми нічого такого на даний час не плануємо», – зазначив він у коментарі Радіо Свобода.

Хоча Північна Корея блефує, але з нею змушені рахуватися

Тим часом Японія – сусід Корейського півострова зі Сходу – у вівторок посилила систему протиракетної оборони. Там побоюються, що повідомлення з Пхеньяна про випробування балістичної ракети може бути правдою. Олексій Мельник, експерт Центру Разумкова із зовнішньої політики, каже, що хоч усі наявні дані вказують на те, що Північна Корея блефує, з нею змушені рахуватися.

«Ми маємо чергову демонстрацію того, наскільки небезпечним авторитарний режим, який керується однією людиною. Він є абсолютно не прогнозованим, неможливо передбачити його дії, тому що він молодий, він амбітний. Чи він є достатньо зрілим для того, щоб приймати відповідальні державні рішення, навіть для такої країни, як Північна Корея?» – каже експерт.

Ракети, які погрожує випробувати північнокорейське керівництво, за даними ЗМІ, мають дальність від 4 до 10 тисяч кілометрів. У разі запуску вони «потурбують» не лише Південну Корею чи Японію – радіус їхньої дії може сягнути території США.