Медведчук: ні внутрішньої, ні зовнішньої вини щодо Стуса не відчуваю

Віктор Медведчук, лідер громадського руху «Український вибір»

Віктор Медведчук, який був адвокатом Василя Стуса заявляє, що не відчуває своєї провини за ув’язнення поета.

«Я можу дивитися в очі і говорити, що відносно Василя Стуса ніякої вини, ні внутрішньої, ні зовнішньої я не відчуваю і ніколи не відчував», – сказав Медведчук в ефірі Радіо Свобода.

За словами Медведчука, він захищав Василя Стуса відповідно до тих законів, які діяли на той час. «Я не порушував адвокатських норм діяльності й адвокатської етики. Василь Стус був засуджений за антирадянську агітацію і пропаганду. Якщо ви скажете, що це було зроблене незаконно, то я вам не повірю. Тоді вам треба зробити висновок, що Стус не боровся з радянською владою. А він боровся з радянською владою, і закони радянські робили так, що він повинен був відповідати за цю діяльність», – заявив лідер громадського руху «Український вибір».

Василь Стус за «антирадянську діяльність» був засуджений на 23 роки ув’язнення і заслання. Його арештовували двічі. В січні 1972 року Стуса заарештували за читання забороненої літератури та видання у Брюсселі книги своїх віршів і засудили до 5 років ув’язнення та 3 років заслання.

Вдруге поета заарештували через 8 місяців після того, як він повернувся до Києва із заслання у Магаданській області. Як особливо небезпечного рецидивіста його засудили до 10 років концтабору і 5 років заслання. У цій справі адвокатом був призначений Віктор Медведчук.

У ніч на 4 вересня 1985 року поет був знайдений мертвим у карцері Кучинського табору особливого режиму Пермської області Росії.