Чи є в Україні регіони-«годувальники»?

«Схід годує Захід», «Київ годує всіх», «Всі годують Київ» – такі тези часто використовують політики, намагаючись заручитися підтримкою регіону, в якому вони балотуються. І хоч це викликає розмежування між громадянами однієї країни й протиставляє одні регіони іншим, політиків турбують лише рейтинги.

Регіони України справді дають до державного бюджету й отримують з нього різну кількість коштів. Це пов’язано з особливостями областей: кількістю населення, наявності на їхній території підприємств, рівнем розвитку малого та середнього бізнесу. Але за умови правильного підходу кожен регіон може з користю використовувати свої особливості. До того ж, у кінцевому результаті, частки східно-південного і західно-центрального регіонів співмірні.

Як пояснює економіст Павло Кухта, більше від половини доходів державного бюджету складають надходження від внутрішніх податків на товари та послуги: ПДВ – 80% від цих надходжень та 44% від усіх доходів бюджету та акцизи: «ПДВ є фактично податком на споживання, тому його збори більші в тих регіонах, де більші споживчі витрати населення. Споживчі витрати населення по регіонах можна вважати більш-менш пропорційними їхнім валовим регіональним продуктам. І ці витрати розподілені приблизно порівну між Сходом-Півднем та Центром-Заходом. Перший макрорегіон дає близько 48% ВВП України, другий – 52%. Майже 20% ВВП дає один лише Київ».

Економіст пояснює, що хоча західні регіони мають приблизно в два рази меншу частку в ВВП, ніж вони отримують у рамках міжбюджетних трансфертів, але вони й менш населені. А от східні регіони отримують дотації, зокрема на вугільну галузь, тому їхня частка у міжбюджетних трансфертах (коштах, які надходять у регіони з держбюджету) також приблизно в два рази більша за їхню частку в ВВП.

Асоціація міст України на прохання Радіо Свобода підрахувала, для прикладу, скільки коштів надали до державного бюджету й скільки отримали через субвенції, дотації та субсидії.

Неправильно говорити, що «Схід годує Захід» чи «Центр і Київ годують усю країну», вважає колишній керівник парламентського бюджетного комітету Людмила Супрун. За її словами, «зараз склалася ситуація, коли центральні органи влади забрали у місцевого самоврядування все».

Your browser doesn’t support HTML5

Уряд забрав усі гроші в органів місцевого самоврядування – Супрун



​Те, що уряд не дає грошей регіонам, підтверджують і в Асоціації міст України. А міський голова Сум Геннадій Мінаєв на своїй сторінці у мережі Facebook розмістив звернення міського виконавчого комітету до президента, прем’єр-міністра та інших керівників країни.


На ситуацію, що склалася, скаржаться і у Києві, і в Донецьку.

09.04.2013
Раніше Київ годував, а тепер підгодовують його

Найбільше коштів до держбюджету перераховує Київ. Але в останні роки його перетворили на дотаційне місто – економісти далі
09.04.2013
Чи справді Донеччина годує всю Україну?

«Не зовсім правомірно говорити, що Донецька або якась інша область годує якусь іншу територію України» далі