Зміни правил дорожнього руху не особливо торкнуться гостей із Європи

Зміни до правил дорожнього руху, які набувають чинності 15 квітня, гостей України із Європи майже не торкнуться. У цьому переконані ті українці, котрі часто бувають за кордоном. Турбуються про гостей країни хіба що туроператори, хоча місцеві даішники заспокоюють – перші тижні нікого не штрафуватимуть! А закарпатці, які й загалом межують із чотирма державами Євросоюзу, кажуть, що їздять за цими правилами давно.

У Закарпатті про зміни до правил дорожнього руху мало хто чув. Читали про новації здебільшого молоді люди, котрі мають доступ до інтернет-ресурсів. Підприємець Андрій Смоляк зізнається, знає, що будуть нові дорожні знаки, що необхідно за містом їздити з увімкненим ближнім світлом. А один нововведений пункт його… розсмішив.

«Мене найбільше потішило введення поняття «удосконалене покриття» – цікаво, а яких доріг воно буде стосуватися? «Удосконалене» означає, що, ось, цитую, «цементобетонне, асфальтобетонне, залізобетонне або армобетон, не збірне покриття». Де у нас таке? Виходить, що у нас на кожному виїзді з країни треба ставити для гостей знак «кінець удосконаленого покриття», бо у нас доріг просто немає!» – каже Андрій Смоляк.

Спочатку треба відремонтувати дороги, а потім вводити нові знаки

Не зміни у правилах, а стан доріг турбує і водія-далекобійника Миколу Човбана. Він добре знає різницю між українськими та європейськими автошляхами.

Спочатку треба привести інфраструктуру до ладу, а потім вимагати і запроваджувати європейські норми, правила
Микола Човбан
«Загалом ті люди, які їздять за кордон, можуть порівняти, що розмітка нанесена якісно, не розмивається після першого дощу. Спочатку треба привести інфраструктуру до ладу, а потім вимагати і запроваджувати європейські норми, правила, схеми руху тощо», – зазначає Микола Човбан.

Загалом закарпатці кажуть, їм до змін не звикати, бо живуть поряд із чотирма європейськими державами, а там більшість українських новацій – вже давно звичні речі.

Європейців не треба попереджати про зміни

Турбувалася, як сприйматимуть зміни європейці, гості Закарпаття, ужгородський туроператор Світлана. Але, коли прочитала, що саме запроваджується – заспокоїлася.

«На мою думку, гостей та європейців не треба попереджати про зміни, бо вони звикли дотримуватися того, до чого нас зараз хочуть призвичаїти, – каже вона. – Тут додаткових заходів, як на мене, нема».

Даішники обіцяють дати час вивчити нововведення

У той же час закарпатські даішники кажуть: ні жителів області, ні гостей країни у перші тижні дії змін до правил дорожнього руху не штрафуватимуть.

Перші два-три тижні будемо просто попереджати, роз’яснювати
Юрій Вейкай
«Перші два-три тижні будемо просто попереджати, роз’яснювати», – каже заступник начальника обласного управління Державтоінспекції Юрій Вейкай.

У Державтоінспекції навіть пообіцяли, за цей час протоколи про порушення правил за новаціями не складатимуть – дадуть час добре їх засвоїти.