Уміння добре писати назвали запорукою кар'єрного успіху

Американці приділяють багато уваги розвитку у дітей вміння мислити та висловлювати свої думки як усно, так і на папері. Допомогти юним талантам розвивати ці навички взялась благодійна організація Writopia Lab. Заснована в Нью-Йорку шість років тому, творча лабораторія тепер має представництва у Вашингтоні та Лос-Анджелесі. У рамках проекту професійні письменники та сценаристи допомагають дітям та підліткам перенести свої фантазії на папір чи, радше, на екран комп’ютера у наш час.

Це не звичайний шкільний клас. Тут раз на тиждень діти вчаться письменницькій майстерності.

Створена тут атмосфера покликана заохочувати творчість: «У мене з’являются ідеї», – говорить учениця Кірстен Вандергорст:

Дітей навчають та допомагають їм формулювати ідеї письменники-підлітки.

Кейті Кратчер – викладач та директор вашингтонського відділу Writopia Lab. «Опановуючи письменництво, – каже вона, – діти отримують навички, які допоможуть їм досягти успіху в житті. На наших очах діти набувають впевненості та починають цікавитись граматикою, якою раніше зовсім не цікавилися».

Кіра Пейкофф, авторка тріллеру «Живий доказ» та викладач у Writopia Lab в Нью-Йорку, переконана, що вміння розвивати сюжет, будувати напругу згодяться у будь-якому жанрі.

«Головне, так змусити читача запитувати – а що далі? – та відтягувати відповідь, щоб йому було цікаво перегортати сторінки».

Деякі учні пробують свої сили у світі театру.

Сценарист Рейчел Барклай розповідає, що молоді драматурги мають можливість представити свої роботи на щорічному конкурсі Всесвітній фестиваль п’єс.

«Учні з усієї Америки можуть подавати на конкурс свої роботи. У них є шанс, що їх п’єсу поставлять у театрі, з професійними акторами та режисером».

Еліза Баюмі – одна з цьогорічних лауреатів конкурсу. Її п’єса «Банк американців» присвячена чоловіку, який вирішує пограбувати банк.

«Він намагається, але йому весь час хтось заважає. Це створює комічний ефект».

Міна Купер має кілька письменницьких нагород. Одну з її історій «Покинуті шторми» нещодавно опублікували. Для неї це велика приємність:

«Я була дуже щаслива, бо хочу стати письменницею коли виросту!»

Журналістка Ребекка Воллес Сігал заснувала Writopia Lab 5 років тому в Нью-Йорку з метою допомогти дітям та підліткам опанувати мистецтво художньої прози.

«Художня проза вимагає як уяви, так і дисципліни. Кожне речення повинно продовжувати попереднє, – пояснює Ребекка, – ми розвиваємо мислення, вчимо думати та послідовно висловлювати свої думки».

За останні два роки Алекс Маунтфілд закінчив кілька оповідань та п’єс. Усі вони опубліковані на сайті Writopia Lab. Для юного письменника важливо читати свої твори вголос для інших. Це важливо для творчого процесу, каже він:

«Твою роботу коментують, це краще, ніж писати самому, бо так отримуємо нові ідеї».

У письменницькій лабораторії сподіваються, що з їх допомогою ця талановита молодь зможе реалізувати себе у майбутньому.