В Італії врешті-решт з’явився уряд, народжений у муках

Енріко Летта

Рим – В Італії після двох місяців безвихідної ситуації нарешті створили новий уряд. Його очолив 46-річний Енріко Летта, член лівоцентристської Демократичної партії. Серед 21 урядовця представники трьох протилежних політичних сил, третина з них – жінки. Середній вік посадовців, за італійськими канонами, відносно молодий, 53 роки. Без міністерських портфелів опинився радикальний «Рух 5 зірок», котрий залишився в опозиції.

Те, що здавалося неможливим протягом двох місяців, за рекордно короткі два дні стало реальністю. Запеклі опоненти – лівоцентристи Демократичної партії та правоцентристи партії Сильвіо Берлусконі «Народ свободи» – опинилися в одній урядовій команді. Серед членів кабміну також представники партії «Громадянський вибір», яку очолює екс-прем’єр Маріо Монті. Так, політики кардинально протилежних поглядів сформували «уряд широкої згоди».

«Стосовно складу уряду, то я особливо задоволений рекордною присутністю жінок і тим, що кабмін значно омолодився», – заявив новоспечений глава уряду Енріко Летта.

Уряд, народжений у муках

За останні півтора року він став другим прем’єром Італії не за підсумками виборів, а якого призначили «згори». Внаслідок невдалих парламентських виборів наприкінці лютого жодна з партій не могла сформувати більшості, що стало початком затяжної політичної кризи. Порожніми виявилися консультації про створення широкої коаліції. Різнорідний і сварливий італійський парламент не спромігся також домовитися щодо кандидатури на посаду президента, тому й переобрали на другий термін 87-літнього Джорджо Наполітано.

Новий старий президент в інавгураційній промові поставив партіям неформальний ультиматум: «або уряд, або піду у відставку». Після одноденних консультацій Джорджо Наполітано доручив терміново сформувати уряд лівоцентристові Енріку Летті, оскільки його партія з мінімальною перевагою перемогла на виборах.

Цей кабмін створений на новій основі, італійська політика повернулася до реальності
Массимо Франко
«Цей кабмін створений на новій основі, про що слід наголосити. Нинішня команда прийшла на зміну технічному урядові Маріо Монті, котрий протягнув півтора року при непевній, як її називали, аномальній, парламентській більшості. Тепер ця більшість є нормальною, тобто не можна повертатися навспак, а слід дивитися вперед. Тож, на мою думку, італійська політика повернулася до реальності», – зазначає оглядач видання Corriere della Sera Массимо Франко.

Третій зайвий

Інші аналітики розглядають новий кабмін як штучну, а значить недовговічну команду, створену на основі «підкилимних» домовленостей. Попри декларації про оновлення в кабміні, критики зауважують, що члени уряду добре знайомі між собою, а дехто навіть пов’язаний родинними зв’язками з партійними посадовцями. Сам прем’єр, лівоцентрист Енріко Летта має рідного дядька Джанні Летту – правоцентриста, найближчого радника Сильвіо Берлусконі. Міністр аграрної політики, правоцентристка Нунція Ді Джироламо є дружиною Франческа Боччі, а він у лівій Демократичній партії права рука Енріка Летти, чинного глави уряду.

Цей уряд не можна розглядати як важку артилерію. Ймовірно, що головним творцем цього уряду є Берлусконі
Антоніо Паделларо
«Дійсно, що в команді на чолі з Енріком Леттою багато нових молодих облич, багато жінок та авторитетних постатей. Але цей уряд не можна розглядати як важку артилерію. Ймовірно, що головним творцем цього уряду є Берлусконі разом із президентом Наполітано. Тож, Берлусконі зможе спричинити відставку кабміну, коли йому це буде вигідно. Можливо, коли опитування населення знову засвідчать про його переможну діяльність», – вважає Антоніо Паделларо, головний редактор газети Il Fatto Quotidiano.

Понад 8 мільйонів італійців голосували за Рух, ними знехтували як повними ідіотами
Беппе Ґрілло
«Клубом монстрів» назвав новий кабмін Беппе Ґрілло, лідер протестного «Руху 5 зірок», члени якого не сіли у міністерські крісла. «Понад 8 мільйонів італійців, які голосували за Рух, вважають третіми зайвими, ними знехтували як повними ідіотами», – написав на своїй блог-сторінці Ґрілло. Партія-новачок, котра пройшла третьою до парламенту, набравши 25 відсотків голосів, залишається в опозиції до уряду традиційних партій.

64-й кабінет міністрів Італії починає роботу на тлі зростаючого соціального невдоволення та аполітичних настроїв серед електорату. З-поміж головних причин високий рівень безробіття, збідніння населення і неспроможність політиків ефективно протидіяти економічному застою. Як сумне свідчення цьому, у неділю, коли нові міністри урочисто складали присягу перед президентом, біля урядового будинку елегантно одягнений чоловік раптово відкрив стрілянину, поранивши двох правоохоронців. На допиті в поліції безробітний, розлучений і розчарований життям 49-літній чоловік зізнався, що «цілився у політиків».