ЄС знову закликав Україну переглянути справу Тимошенко

Петер Стано, архівне фото

Речник комісара ЄС із питань розширення та Європейської політики сусідства Штефана Фюле Петер Стано заявив у понеділок Радіо Свобода, що ухвала Європейського суду з прав людини у справі Юлії Тимошенко «підтверджує стурбованість, яку постійно висловлює Європейський союз щодо свавільних судових дій» у справі колишнього прем’єр-міністра.

«У світлі цієї ухвали ми закликаємо владу України ретельно переглянути становище пані Тимошенко, яка є лідером однієї з найсильніших опозиційних партій в Україні і лишається під вартою після суду, який не дотримався справедливого, відкритого і незалежного юридичного процесу», – наголосив він.

«Ми також наголошуємо на важливості чітко висловленого зобов’язання української влади подолати погане виконання ухвал Європейського суду з прав людини. Ми також далі заохочуємо владу України тісно співпрацювати зі спостережною місією Європейського парламенту в Україні, яку очолюють колишні президенти (Європарламенту Пат) Кокс і (Польщі Александер) Квасневський, із огляду на необхідність подолати наслідки нинішнього становища і зняти велике занепокоєння щодо вибіркового правосуддя в Україні», – додав Радіо Свобода речник єврокомісара з розширення.

Європейський суд із прав людини в понеділок визнав необґрунтованим і незаконним досудове утримання під вартою Юлії Тимошенко. Як мовиться в оголошеному у Страсбурзі рішенні суду, цим українська держава порушила низку статей європейської Конвенції про права людини.