Що знають луганці про УПА?

Пам'ятник у центрі Луганська. Напис: «Жителям Луганщины, павшим от рук карателей-националистов из ОУН-УПА»

Луганськ – Організатори антифашистський маршу у Луганську стверджують, що мають «чітке уявлення про фашизм і неофашизм». У цьому контексті вони негативно відгукуються про УПА. Пересічні ж луганці зізнаються, що мало знають про Українську повстанську армію.

Думки луганців про УПА різняться. Хтось вважає повстанців негідниками, насамперед представники старшого покоління:

– Надіслав з Берліна телеграму, щоб ми його зустрічали, а його ці негідники вбили в Карпатах.

Хтось називає борцями за свободу. Такі думки зустрічаються серед молодих людей:

– «Бандера, Шухевич... Воювали за свободу України.

А є люди, які кажуть, що мало знають про УПА:

– Знаю комуністичну пропаганду, знаю сучасну – націоналістичну, але це пропаганда. А щоб мати думку, потрібно мати знання.

Your browser doesn’t support HTML5

Що знають луганці про УПА?

Загалом же луганці, особливо, молодь про УПА розповісти практично нічого не можуть. Навіть біля так званого пам’ятника жертвам ОУН-УПА, який кілька років тому встановила місцева влада, люди відповідали, що їм ця тема малоцікава і говорити вони про неї не хочуть.

Українська книгарня «Східна брама», де продаються книги про УПА


А ось колишній керівник всеукраїнського об’єднання «Свобода» на Луганщині, а нині лідер громадської ініціативи «Права справа» Дмитро Снєгирьов про УПА може говорити довго. Він у Луганську нещодавно відкрив українську книгарню.

«Окремим стендом представлена діяльність бойових загонів Української повстанської армії і саме ця література, як і література ідеологів українського націоналізму, користується дуже великим попитом», – каже громадський діяч.

Що ж до ініціативи народного депутата Вадима Колесніченка запровадити кримінальну відповідальність за героїзацію УПА та низки інших організацій, Дмитро Снєгирьов радить серйозно не сприймати ці ідеї.

«До всіх висловлювань Колесніченка треба ставитися з глибокою іронією, або сарказмом, – зазначає він. – Більше того, свого часу я вимагав проведення психіатричної експертизи і примусової психіатричного лікування пана Колесніченка».

Інструмент політичної боротьби

Олег Акімов


Цілком серйозно ініціативи Вадима Колесніченка сприймають його луганські однопартійці. Згадають про УПА на так званих «антифашистських» заходах у Луганську, які відбуватимуться у п’ятницю, 17 травня. Адже днями депутат Луганської облради від Партії регіонів Олег Акімов заявив на прес-конференції: «Ті, хто воював за УПА – зрадники українського народу. Луганщина – один із регіонів, у яких чітке уявлення про фашизм і неофашизм».

Те чи інше трактування історії, в нинішній політичній ситуації – це насамперед інструмент політичної боротьби, вважає заступник голови Правління Асоціації політичних консультантів України Андрій Бодров.

«Це не приносить якоїсь великої користі для України, а лише вносить якісь додаткові проблемні моменти і взаємовідносини Сходу і Заходу», – зазначає він.

На думку Андрія Бодрова, в даному випадку заборонами нічого не досягнути. І такий закон не принесе користі ні Партії регіонів, ні самому Колесніченку. Експерт, як і багато хто інший, радить історію залишити історикам, а владі і опозиції краще зайнятися роботою на благо країни.