У Києві відбудеться фестиваль колективів людей з особливими потребами

П’ятиденний «Павлов-фест: джерела себе» буде проходити в Києві з 26 травня. Про це сьогодні повідомив режисер альтернативного театру «Будьмо» Сергій Ененберг. Фестиваль мистецтва людей з особливостями розвитку й особливими потребами включатиме в себе вокальні концерти, театральні постановки п’єс Вільяма Шекспіра, всеукраїнські конференції, творчі виступи та майстер-класи відомих митців, говорить Ененберг.

«Що стосується майстер-класів – то мова йде не тільки про художників-початківців. Серед них є багато митців, що відомі далеко поза межами України. Зокрема, Андрій Іллінський, видатний скульптор й художник. Його роботи виставлені в галереях світу».

Сергій Ененберг розповів Радіо Свобода, що серед людей з особливими потребами трапляються талановиті творчі особистості.

«Мене особливо вражає Петро, який постійно малює, створює мультфільми і більш ні про що, окрім цих мультфільмів, не розмовляє. У нього в голові вже тисячі ілюстрацій та сюжетів. А також – воїн-афганець, який миє підлогу й декламує монологи Шекспіра».

Член оргкомітету «Павлов-фест» Тетяна Юрченко зауважила, що основна мета фестивалю – сформувати лояльне ставлення громадськості до людей з проблемами психічного здоров’я, дітей з обмеженими можливостями, а також надати їм змогу знайти себе й проявити свої таланти.

Заступник головного лікаря Київської міської клінічної психоневрологічної лікарні №1 Михайло Ігнатов наголосив на тому, що фестиваль покликаний допомогти адаптації цих людей до соціуму.

«Нещодавно до мене привели хлопчика-олігофрена. Але він, не зважаючи на свою хворобу, створює фантастичні вишивки з бісеру», – зазначив лікар.

Це вже третій «Павлов-фест», що ініціюється Київською міською клінічною психоневрологічною лікарнею №1, яка відома як «Павлівка». Минулий «Павлов-фест», що називався «Людина і норма», відбувся у 2012 році і був всеукраїнським, участь у ньому взяли представники 17 міст України.