Чорнобильці вимагають законних пенсій (ВІДЕО)

Your browser doesn’t support HTML5

Активісти чорнобильських організацій розпочали безстрокову акцію протесту біля Кабінету міністрів, вимагаючи виплат, передбачених законодавством України, зокрема, пенсій за інвалідністю.

За словами інваліда Чорнобиля 2-ї групи Анатолія Міщанюка, через брак коштів у державному бюджеті чорнобильцям-інвалідам виплачують пенсії у кілька разів менші, ніж це передбачено законодавством.

«Ми просимо дати нам по закону, по мінімуму. А наші мінімуми, ми інваліди, 6, 8, 10 тисяч гривень для категорій 1, 2 і 3-я групи. А нам виплачують від півтора тисяч гривень до двох з половиною тисяч. Ось така в нас основна пенсія платиться. Ми хочемо вирішення питання для всіх, але почати потрібно з інвалідів-ліквідаторів 1986 року», – сказав Міщанюк.

Директор департаменту Міністерства соціальної політики Сергій Подорожний зазначив Радіо Свобода, що поки що виконати вимоги чорнобильців в повному обсязі неможливо, оскільки в державному бюджеті немає таких коштів. Втім, представник міністерства сподівається, що найближчим часом проблему, хоча б частково, вдасться вирішити.

«На всі виплати потрібно 88 мільярдів гривень, а маємо 13. За законом, зараз регулює виплату Кабінет міністрів. Тому на даний момент питання підвищення розміру пенсій інвалідам-чорнобильцям обговорюється. Воно відпрацьовано разом з громадськими організаціями, що ми будемо це питання вирішувати поетапно. І зараз іде підготовка до зміни закону про державний бюджет і саме поетапна надбавка пенсій для чорнобильців», – сказав Подорожний.