Російська Вікіпедія ігнорує західні області України

Київ – Конкурс із написання статей про три українські східні області, який оголосила російська Вікіпедія, є політичним рішенням, метою якого є спроба послабити Україну. Так вважають представники української опозиції. Помилкою називають це і деякі представники влади. На думку ж українських інтелектуалів, такий підхід не є науковим.

Конкурс із написання статей на географічну та історичну тематику, присвячений Південному та Північнокавказькому федеральним округам Росії, а також Харківській, Донецькій та Луганській областям України, оголосила російська Вікіпедія.

В українській Вікіпедії не бачать нічого поганого в такому конкурсі. Про це Радіо Свобода заявив Юрій Пероганич, виконавчий директор громадської організації «Вікімедіа Україна», що сприяє розвитку української Вікіпедії.

«Скажімо, українські етнічні території і за межами України, якщо взяти південь Білорусі чи Кубань, чи етнічні землі на заході від річки Сян, то, мабуть, варто в українській Вікіпедії нам писати більше про ці території, про ці землі. Але якщо в російській Вікіпедії знайшовся спонсор конкурсу, то в українській Вікіпедії таких спонсорів поки що немає», – зазначає Пероганич.

Директор же Інституту філософії НАН України Мирослав Попович назвав оголошення такого конкурсу безпрецедентним явищем. А такий підхід, вважає Попович, не є науковим.

Ніхто ніколи не розглядав Східну Україну як окремий культурний центр у загальноукраїнському масиві
Мирослав Попович
«Історико-культурно-політичне і економічне районування береться не з солідних наукових розробок, а зі стелі, – наголошує академік. – Вводячи такий регіон, як «Східна Україна», автори цих заявок вирішують найголовнішу проблему – проблему районування. Ніхто ніколи не розглядав Східну Україну як окремий культурний центр у загальноукраїнському масиві».

Росія хоче наголосити на неоднорідності України?

Виокремлення лише трьох українських областей для написання статей для конкурсу є помилкою, зауважує представник Партії регіонів Владислав Лук’янов. В інтерв’ю Радіо Свобода він висловив переконання, що найближчим часом вона буде виправлена.

У російськомовних читачів Вікіпедії є зацікавленість і щодо західних областей України
Владислав Лук’янов
«Мені цікаво, чому вони виключили частину українських регіонів, – наголошує регіонал. – Що, немає зацікавленості у цьому? У російськомовних читачів Вікіпедії є зацікавленість і щодо західних областей України. Думаю, що вони швидко зрозуміють і виправлять цю помилку».

Представники ж української опозиції проведення такого конкурсу називають політичним рішенням, яке має на меті показати, що Україна є неоднорідною, сказав Радіо Свобода народний депутат від «Батьківщини» Юрій Одарченко.

Ведеться робота на послаблення, на розділення України на Східну і Західну, на проросійську і проєвропейську
Юрій Одарченко
«Росія не зацікавлена у сильній Україні, – говорить Одарченко. – Зараз робляться зусилля начебто з якоюсь гуманістичною метою, щоб підкреслити неоднорідність України. Якщо ця неоднорідність підкреслюється, це означає, що ведеться робота на послаблення, на розділення України на Східну і Західну, на проросійську і проєвропейську».

Конкурс розпочався 3 червня і триватиме до 15 жовтня.