Президенти США і Китаю домовилися про більшу відкритість

Сі Цзіньпін (п), Барак Обама (л) під час неформальної зустрічі в Каліфорнії, 7 червня 2013 року

Президенти США Барак Обама і Китаю Сі Цзіньпін домовилися в суботу про більшу відкритість у відносинах двох країн.

За результатами неформального дводенного саміту сторони також домовилися співпрацювати в галузях торгівлі, економіки, інвестицій і енергетики.

Серед порушених у переговорах питань була й кібербезпека: США вважають, що Китай влаштовує кібернапади, які мають на меті викрадати американські промислові таємниці. Пекін хоче співпраці, а не тертя у відносинах із Вашингтоном у цьому питанні і виступає проти будь-яких кібернападів, заявив на прес-конференції державний радник (чільний посадовець уряду Китаю) Ян Цзєчи.

У переговорах, що відбулися в Каліфорнії у США обговорювали, серед іншого, і ядерні й інші провокації Північної Кореї, а також домовилися співпрацювати в боротьбі зі всесвітнім потеплішанням, обмежуючи використання холодильних агентів, що, вивільняючись в атмосферу, спричиняють тепличний ефект.

Це була перша зустріч двох керівників, відколи Сі Цзіньпін у березні обійняв посаду формального голови держави, «голови КНР». Фактично Сі Цзіньпін керує Китаєм іще від середини листопада минулого року на посаді генерального секретаря Центрального комітету Комуністичної партії Китаю.