Янукович лишився попереду за вподобаннями українців – соціологи

Якби вибори президента відбулися «найближчої неділі», кандидатуру чинного голови держави Віктора Януковича підтримало б більше виборців, ніж інших кандидатів – 18,1%; другу позицію посідає Віталій Кличко – 16,2%, а третю Арсеній Яценюк – 9,7%, свідчать оприлюднені в середу результати дослідження Центру соціальних та маркетингових досліджень «Соціс».

У разі таких же гіпотетичних виборів до парламенту так само найбільше голосів набрала б Партія регіонів – 17,3%, ВО «Батьківщина» посідає другу позицію – 15,9%, партія «Удар» – 12,4%, ВО «Свобода» – 6,1%, Комуністична партія України – 5,1%; інші партії набирають менш як один відсоток підтримки виборців, повідомили соціологи.

При цьому близько третини опитаних у разі виборів президента і близько 40 відсотків у разі виборів парламенту ще не знають, за кого і чи взагалі голосували б.

Чергове опитування з серії моніторингового дослідження «Україна та українці» Центр соціальних та маркетингових досліджень «Соціс» спільно з Інститутом політичних і етнонаціональних досліджень імені Івана Кураса НАН України провели з 21 травня по 3 червня 2013 року по всій території України методом особистого інтерв’ю за місцем проживання респондентів. Метод відбору респондентів – квотна вибірка (за ознаками віку та статі). Загалом опитано 2004 респондентів у віці від 18 років і старших, вибірка репрезентативна загалом для України за показниками віку, статі та розміру населеного пункту. Даних про похибку не навели.

У вівторок оголосили результати іншого подібного дослідження, Київського міжнародного інституту соціології, за якими Віталій Кличко на два відсотки випередив Віктора Януковича на гіпотетичних президентських виборах наприкінці травня і здобув би 16 відсотків голосів проти 14 відсотків у чинного президента.

Місяць тому деякі соціологи, як виглядає, вперше зафіксували, що Віталій Кличко наздогнав Віктора Януковича за президентськими симпатіями, хоча інші дослідники так само засвідчували перевагу нинішнього голови держави.