На Ющенка подали до суду через газові переговори

Віктор Ющенко

Юрист Станіслав Батрин подав позов до Вищого адміністративного суду стосовно колишнього президента України Віктора Ющенка за втручання в хід газових переговорів у 2008 році.

«Звернулися з позовом до президента Ющенка, та ставимо під сумнів законність дій президента щодо заборони Олегу Дубині як керівнику НАК «Нафтогаз України» підписувати газові контракти за ціною 235 доларів», – повідомляє прес-служба юриста.

Крім того, в позовній заяві йдеться про «протиправні дії Ющенка щодо взяття на себе компетенції Кабінету Міністрів і вчинення управлінського впливу на «Нафтогаз» (перевищення владних повноважень, з урахуванням статті 19 Конституції) у процесі укладання контрактів на постачання і транзит газу».

Позивач просить ВАСУ визнати незаконними дії Ющенка на посаді президента щодо взяття на себе компетенції уряду і Міністерства палива й енергетики та вчинення управлінського впливу на НАК «Нафтогаз України».

Раніше Станіслав Батрин повідомив, що звернувся з позовом до Кабміну і Фонду державного майна про визнання недійсними контрактів на поставку газу, укладених 19 січня 2009 року між російським «Газпромом» і «Нафтогазлм України». А згодом адвокат заявив, що хоче просити суд витребувати «таємні додатки» до газових угод.

За звинуваченням у перевищенні повноважень під час підписання газових контрактів із Росією в 2009 році екс-прем’єр України Юлія Тимошенко відбуває 7-річне ув’язнення.