«Газпром» заявив про намір виставити Україні рахунок за недобір газу й цього року

Сергій Купріянов, архівне фото

Російська компанія «Газпром» може виставити Україні рахунок за невибраний обсяг газу, передбачений контрактом, і за нинішній рік, заявив у середу речник російського газового монополіста Сергій Купріянов.

Виступаючи в ефірі російського радіо «Ехо Москви», він нагадав, що за минулий рік Україні виставили такий рахунок у 7 мільярдів доларів, і додав, що рахунок за нинішній іще не визначений, але, ймовірно, він «теж буде великий».

Водночас Купріянов звернув увагу, що минулорічний рахунок Україна відмовилася оплачувати. Але речник сказав, що «Газпром» наразі не має наміру звертатися з цього приводу до суду, бо не розуміє, де українська сторона взяла б гроші на сплату цього рахунку.

За його словами, до суду є сенс іти лише в разі, якщо буде чітко зрозуміло, що можна здобути за результатами процесу.

Україна не раз заявляла, що не вважає за доцільне платити виставлений «Газпромом» штраф у 7 мільярдів доларів за 2012 рік, який вважає необґрунтованим. У «Нафтогазі України» заявляють, що вчасно попередили російську сторону про скорочення обсягів купівлі газу, а весь куплений газ оплатили. В уряді також казали, що сподіваються владнати суперечку через цей штраф на переговорах, без судів.

Тим часом на нинішній рік уряд України затвердив баланс газу, який передбачає закупівлю в «Газпрому» лише 18 мільярдів кубометрів газу, а в «Нафтогазі» заявили, що не більший обсяг закупівель планують і на наступний рік.

За чинними угодами з «Газпромом», Україна мусить щороку викуповувати й оплачувати певну мінімальну кількість газу, навіть якщо не вибере її. Цю кількість сторони трактують по-різному.