«Жлоби-політики, жлоби-бізнесмени бояться, коли над ними сміються» – Єрмоленко

Іван Семесюк «С дньом Рождєнія, брат», 2009 рік

Київ – Виявляється, жлобство вимагає наукового підходу – так вважають ідеологи видання «Жлобологія». Попередня презентація проекту відбулася 4 липня. На чолі з шоуменом, письменником та засновником «Союзу вольних художників» Антіном Мухарським автори видання вирішили об’єднати всю інформацію про арт-проект «Жлоб-арт» у велике ілюстроване видання, гордо назвавши себе при цьому «жлобологами».

33 відомі і знакові для України персони висловилися на болючу для українського суспільства тему жлобства в есе та картинах. Анонсують появу нового видання «Жлобологія» його автори, серед них: Юрій Андрухович, Юрій Винничук, Лесь Подерв’янський, Сергій Жадан, Іван Семесюк, Андій Кузьменко (Скрябін), Володимир Бебешко, Олесь Доній та ще багато інших.

Іван Семесюк «Братело», 2005 рік


Сам проект «Жлоб-арт», на основі якого і з’явиться видання, почався ще у 2005 році з роботи Івана Семесюка «Братело», пригадує головний «жлоболог» Антін Мухарський.

«Він (Іван Семесюк) їхав швидкісним трамваєм на Борщагівку, і от на задній майданчик зайшов «пацанчік», сів на «корти» і закурив «сігарєтку» – це враження настільки засіло в його художньо-мистецькій свідомості, що він побіг у майстерню і намалював цього братела. За цю роботу Леонід Кучма тоді дав йому премію. Він дивився довго і сказав: «Художник тонко відчуває реальність», – розповів Мухарський.

Жлобство невмируще, і воно живе у кожному з нас. Воно стало світоглядною системою, релігією зі своїми культовими спорудами, персонами. Спеціально для видання «Жлобологія» художник Андрій Єрмоленко підготував цілу серію картин кримінальних авторитетів 90-х років. Сьогодні, каже він, вони поміняли спортивні костюми на спортивні машини, а малинові піджаки на костюми «прада». Як виняток, потрапив на його полотно та у збірку і боєць Вадим Тітушко.

Українські митці готують «Жлобологію»


Наші шановні жлоби-політики і жлоби-бізнесмени бояться, коли над ними сміються
Андрій Єрмоленко
«Включаєш телевізор – жлобство, вмикаєш інтернет – жлобство. Багато людей говорить: для чого ви це робите, вам що, не легше цього не помічати? Відверніться і не дивіться. Але, хлопці, треба їх показувати і над ними сміятися. Вони бояться цього найбільше. Наші шановні жлоби-політики бояться, коли над ними сміються, наші шановні жлоби-бізнесмени також бояться, коли над ними сміються. Я просто фіксую і вам показую. Не треба говорити, що дзеркало погане», – каже Єрмоленко.

На завершення презентації автори запросили всіх на «пиво з раками», попередньо щедро пригостивши всіх насінням і «пірожками со вкусом кури». Оскільки книга ще не завершена, фотографії та обговорення під час презентації теж увійдуть у неї і стануть останньою, фінальною історією, пообіцяли автори.

Офіційна презентація «Жлобології» відбудеться у вересні, під час 20-го Львівського форуму видавців.