Україна в червні збільшила імпорт газу з Польщі та Угорщини майже вдвічі

Надходження природного газу до газотранспортної системи України в червні 2013 року з Польщі та Угорщині становила 262,7 мільйона кубічних метрів, що майже вдвічі більше від показників травня цього року, повідомило ПАТ «Укртрансгаз» у понеділок.

За оперативними даними його центрального диспетчерського департаменту, приріст імпорту газу стався за рахунок збільшення транзиту з Угорщини, який в червні становив 137,8 мільйона кубометрів.

Перші реверсні поставки газу Україна отримала у листопаді – від німецької компанії RWE через територію Польщі. У квітні почалися постачання газу з Угорщини. 15 травня цього року Україна розпочала тестовий імпорт газу зі Словаччини. Пізніше міністр енергетики і вугільної промисловості Едуард Ставицький частково підтвердив інформацію про те, що російський «Газпром» блокує постачання газу в Україну зі Словаччини.

За словами Едуарда Ставицького, газ із Європи дешевший в середньому на 130 доларів (без урахування «харківської знижки»). Тоді як Росія, нагадує міністр, взагалі не погоджується на зниження ціни. Спроба України диверсифікувати джерела надходження газу зустрічає опір Росії, стверджують аналітики.