Футбол: «Динамо» втрачає на старті

Від часу призначення президентом «Динамо» Ігорем Суркісом (ліворуч) головного тренера Олега Блохіна минуло вже майже десять місяців

В українському футболі завершилася літня міжсезонна пауза. Спершу в Одесі «Чорноморець» і «Шахтар» розіграли Суперкубок, згодом стартували і змагання в прем’єр-лізі, а вже в четвер перший із українських клубів розпочне участь у єврокубках.

Уже перший тур чемпіонату показав, що фаворитам буде непросто. Чинний чемпіон «Шахтар» з великими проблемами здолав опір ужгородської «Говерли», яка залишилася в прем’єр-лізі випадково. В першому таймі закарпатська команда під керівництвом спраглого до роботи В’ячеслава Грозного нічим не поступалася гранду і була навіть ближчою до взяття воріт, ніж гірники.
Лише по перерві дався взнаки клас донеччан. На 47-й хвилині Гречишкін відкрив рахунок, але інтрига трималася аж до 89-ї, коли Адріано довів перевагу чемпіонів до двох м’ячів і зняв питання про переможця.

«Ми були не готові до тієї гри, яку показала «Говерла», визнав після гри головний тренер «Шахтаря» Мірча Луческу і додав: «Уявляю, наскільки буде непростий чемпіонат. Ми повинні швидше адаптувати новачків до нашої гри і в той же час молодим повинні давати грати, як сьогодні Гречишкіну і Кривцову. Робити це для того, щоб замінити гравців, які можуть залишити команду».

«Динамо» відпускає конкурентів

На відміну від «Шахтаря», який свого суперника все ж переграв, київські динамівці втратили важливі очки вже в першому турі. Луцька «Волинь» розпочала новий чемпіонат з голу на стадіоні «Олімпійський» – уже на другій хвилині у воротах Шовковського розписався Кінаш. Усе, на що вистачило «Динамо» – зрівняти рахунок наприкінці першого тайму, коли новачок киян Мбокані першим зорієнтувався в метушні поблизу воріт луцької команди.

Тотальна перевага в другому таймі користі динамівцям не принесла – рахунок 1:1 залишився незмінним. Наставник «Динамо» Олег Блохін після гри відзначив, що здобувати очки доведеться у складніших протистояннях.

«Нервова гра, ми повинні були обігрувати «Волинь», але не реалізували моменти і пропустили необов’язковий гол. Ми втратили два очки, і надолужувати доведеться у іншому місці – з «Шахтарем», «Металістом», – твердить Блохін.

Решта результатів першого туру не здивувала. «Дніпро» розгромив київський «Арсенал» з рахунком 3:0, луганська «Зоря» в Сімферополі переграла «Таврію» (2:0), маріупольський «Іллічівець» у Запоріжжі був сильніший за «Металург» (1:0). «Карпати» після чергової кадрової революції поступилися у Львові полтавській «Ворсклі» (0:2), а «Севастополь» і одеський «Чорноморець» у Криму очки поділили – 1:1.

Сьогодні перший тур завершиться у Харкові, де «Металіст» прийматиме донецький «Металург».

«Чорноморець» – від Суперкубка до Ліги Європи

Першим із українських клубів стартує в новому сезоні на міжнародній арені «Чорноморець». Минулого тижня одесити дізналися, що для участі в другому кваліфікаційному раунді Ліги Європи їхати доведеться не до далекої Албанії, а до близької Молдови.

18 липня одесити прийматимуть молдовську «Дачію», а 25 липня поїдуть до неї в гості.

У першому кваліфікаційному раунді Ліги Європи команда з Кишинева за підсумками двох матчів здолала опір албанської «Теути» за рахунок виїзного голу. На виїзді «Дачія» поступилася 1:3, але вдома змогла компенсувати відставання – 2:0.

Та перш ніж дізнатися про суперника в єврокубках, футболісти «Чорноморця» перед власними уболівальниками поступилися в матчі за Суперкубок України донецькому «Шахтареві».

Гірники переграли одеситів з рахунком 3:1. У першому таймі під час блискавичних контратак двічі відзначився новачок «Шахтаря» – бразильський півзахисник Фред.

Інтрига повернулася до гри перед перервою, коли екс-нападник криворізького «Кривбасу» Олексій Антонов вдало зіграв головою. Та вУ другому таймі на 63-й хвилині питання про переможця зняв Тайсон, який реалізував пенальті.