Запоріжці вшанували пам’ять Тараса Шевченка

Масовою ходою, піснями і читанням віршів вшанували у Запоріжжі пам’ять видатного українського поета Тараса Шевченка. На захід, організований запорізьким відділенням Всеукраїнського товариства «Просвіта», зібралися близько двох сотень людей з різних областей України. Близько десятка присутніх були представниками української діаспори з-за кордону.

Хода рушила з центрального майдану міста до місця, де 170 років тому Тарас Шевченко жив, перебуваючи у Запоріжжі. Людям довелося долати відстань у п’ять кілометрів, щоб дістатися місця події. Хата, де мешкав поет, не збереглася. Втім, до дерева, яке стояло біля того будинку, можна доторкнутися і зараз. Ця велика груша, яка стоїть за сто метрів від Дніпра, плодоносить і нині.



Хода зупинилася поблизу цього дерева, де організатори влаштували урочистості з піснями і читанням віршів на слова Шевченка. Більшість гостей прийшли на захід у вишиванках. Це своєрідний дрес-код, який з роками стає більш популярний, каже голова запорізького обласного відділення всеукраїнського товариства «Просвіта» Олег Ткаченко.

Your browser doesn’t support HTML5

Запоріжці вшанували Тараса Шевченка


Відомо, що поет часто плавал на човні до острова Хортиця. Сьогодні у цій місцині самий центр Запоріжжя, а 170 років тому тут було козацьке поселення, яке пізніше перетворилося на велике село, що увійшло до складу сучасного Запоріжжя.

До 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка в Запоріжжі заплановані масові заходи. В центрі міста планують встановити пам’ятник поетові, цілий 2014 рік триватимуть урочистості. А вже завтра, 21 липня, на острові Хортиця організатори з «Просвіти» збирають людей на екскурсію місцями, де бував видатний поет.