Україна допомогла загиблим рибалкам трунами – дружина моряка

Київ – Україна вимагає повернення моряка, який вижив після аварії в Азовському морі. Про це Радіо Свобода повідомив генеральний консул України у Ростові-на-Дону Віталій Москаленко. Зараз Олександр Федорович перебуває у лікарні. А після виходу він отримає підписку про невиїзд, сказала Радіо Свобода адвокат Федоровича. Українське МЗС поки що не коментує ситуацію.

49-річний рибалка Олександр Федорович, мешканець селища Безіменне Новоазовського району Донецької області, який вижив після аварії в Азовському морі, перебуває у Єйській міській лікарні Росії. Його стан стабільний і, як повідомив Радіо Свобода головний лікар цієї медустанови Сергій Сланський, найближчими днями його випишуть.

«Він почувається вже набагато краще, готується до виписки. У мене навіть є його заява, що лікуванням і медичним обслуговуванням він дуже задоволений і навіть висловлює подяку медикам лікарні, якою я керую», – сказав лікар.

Трагедія сталася 17 липня. Прикордонний катер Росії в Азовському морі зіштовхнувся з українським баркасом. У результаті четверо рибалок загинули (їхні тіла вже доправили в Україну), а одного врятували. Зараз Олександру Федоровичу висунули обвинувачення за частиною 3 статті 256 Кримінального кодексу Росії – «незаконний вилов водних біологічних ресурсів групою осіб за попередньою змовою».

Азовське море є не розділеним між Україною і Росією. Згідно з двостороннім договором, його акваторія перебуває у користування обох країн. Тобто прибережних вод тут немає. Зважаючи на це, Україна вимагає повернення Федоровича на батьківщину, повідомив Радіо Свобода генеральний консул України у Ростові-на-Дону Віталій Москаленко.

«Генеральне консульство у Ростові-на-Дону вживає всіх можливих заходів для того, щоб Олександр Федорович був повернутий на Батьківщину. Далі вже відбувалося б слідство і з українського, і з російського боку щодо того, винен він чи ні, і хто взагалі винен у цій ситуації. Генеральне консульство у Ростові-на-Дону проробило питання про його доправлення в Україну з керівництвом Єйської міської лікарні, якщо буде дано дозвіл на це».

Федоровичу загрожує ув’язнення

Водночас, наголошує Віталій Москаленко, згідно із російським законодавством, обвинувачений не може покинути місця, де стався інцидент.

Як повідомила Радіо Свобода адвокат Олександра Федоровича Вікторія Просвіріна, її підзахисному дадуть підписку про невиїзд.

«Після лікарні він залишатиметься в Росії, – зазначає адвокат, – йому буде обраний запобіжний захід у вигляді підписки про невиїзд. Слідство практично вже наближається до завершення. Тож найближчим часом уже знайомитимемося із матеріалами справи. Йому загрожує або штраф або можливий і реальний термін позбавлення свободи».

За словами Вікторії Просвіріної, захист наполягає на невинуватості Олександра Федоровича.

Витрати оплатив роботодавець – дружина рибалки

Дружина ж Олександра Федоровича Марина Ніколаєва домагається повернення чоловіка в Україну. Вона розповідає, що вже зняла квартиру у Ростові-на-Дону, де після повернення з лікарні житиме її чоловік на період слідства. Також за свої кошти вона найняла адвоката. Марина незадоволена умовами лікування чоловіка.

«Я якось було у нього цілий день і не бачила жодної процедури. Це називається лікування? Це все-таки легеня. Спочатку нам давали державного адвокати. Але я йому не стала довіряти, оскільки він був взагалі некомпетентним. Він хотів щоб чоловік підписався під статтею. Я найняла свого адвоката. Мені сказали, що мій український адвокат не може його захищати. І нам довелося найняти адвоката, який коштує 650 доларів», – розповідає Марина Ніколаєва..

Президент Віктор Янукович доручив Кабміну надати консульську допомогу рибалці, що вижив, а також родинам загиблих. Проте, за словами Марини Ніколаєвої, усі витрати у її справ взяв на себе роботодавець. Що ж стосується підтримки держави Україна, з цього питання Марина Ніколаєва зазначила: «Начебто труни хлопцям купили».

У прикордонному управління ФСБ Росії по Краснодарському краю заявили, що рибальський човен з українськими моряками різко змінив курс у бік катера прикордонників, який їх переслідував. Проте, як повідомляли українські ЗМІ з посиланням на мешканців селища Безіменне, прикордонники відкрили вогонь по рибалках. Раніше українське МЗС вручило ноту протесту тимчасовому повіреному Росії в Україні Андрію Воробйову.