Слухання в одній зі справ проти колишнього президента Пакистану перенесли

Первез Мушарраф перед одним із судових засідань, фото 20 квітня 2013 року

Суд у Пакистані переніс сьогодні на два тижні, до 20 серпня, слухання в одній зі справ проти колишнього президента Пакистану Первеза Мушаррафа, на якому йому, як очікували, мали офіційно оголосити обвинувачення у змові з метою вбивства колишнього прем’єр-міністра Беназір Бгутто.

За повідомленнями, суд у місті Равалпінді відклав слухання, бо Мушарраф не зміг прибути на нього через загрози його життю.

Сьогодні ж міжнародна правозахисна організація Amnesty International закликала владу Пакистану притягти Мушаррафа до відповідальності за всі порушення прав людини, які він вчинив на посаді президента.

69-річний Первез Мушарраф (70 йому сповниться в неділю, 11 серпня) перебуває нині під домашнім арештом, звинувачений принаймні у трьох кримінальних справах. Одна з них стосується вбивства Беназір Бгутто 2007 року – дотепер його звинувачували в ній у незабезпеченні належного захисту опозиційній діячці. Інша справа – щодо звільнення низки чільних суддів, включно з головою Верховного суду, коли тодішній президент того ж 2007 року запровадив у Пакистані надзвичайний стан. І ще в одній справі йдеться про вбивство одного з політичних лідерів народу белуджів Наваба Акбара Буґті – той загинув у перебігу воєнної операції, яку здійснювали у провінції 2006 року за наказом Мушаррафа. Крім того, минулого місяця прем’єр-міністр Наваз Шаріф наказав почати розслідування за звинуваченням колишнього президента в державній зраді.

Процеси в цих інших справах мають початися наступними місяцями. Сам Мушарраф називає всі звинувачення проти нього політично мотивованими.

1999 року генерал Первез Мушарраф захопив владу в Пакистані військовим переворотом, відтак керував країною як президент, обіймаючи одночасно ще низку державних і військових посад, до 2008 року, коли був змушений піти у відставку під тиском усе сильнішої опозиції.