Екс-ректор-податківець дебютує із браслетом?

Київ – 7 серпня на підозрюваного в хабарництві колишнього ректора Податкової академії, екс-депутата Петра Мельника, який на час слідства перебуває під домашнім арештом, мають вдягти електронний браслет. Це має стати першим таким випадком в Україні після ухвалення нового Кримінального процесуального кодексу. У міліції Київської області достеменно не знають, чи вдягнуть на ректора браслет, адже відповідне рішення ухвалюють не вони. Але правоохоронці запевняють, що можуть це зробити і забезпечити належне стеження за особою, взятою під домашній арешт.

Згідно із рішенням суду, Петро Мельник може перебувати у себе вдома в Ірпені, під Києвом, а також відвідувати деякі медичні заклади у столиці. Як розповів Радіо Свобода адвокат екс-ректора Олексій Назаренко, Петро Мельник уже три дні перебуває вдома, але електронний браслет на нього досі не вдягли.

«Тому що їх не було в наявності. Процедура ще не відпрацьована, немає електронних засобів контролю», – припускає Олексій Назаренко.

За його словами, міліції біля будинку Петра Мельника також не помітно. Чи надінуть 7 серпня на Петра Мельника електронний браслет стеження, адвокат достеменно не знає.

«Я чув про середу, – зауважує Олексій Назаренко. – Але ви ж самі розумієте – планують на середу, а це може статися у п’ятницю».

Міліція надіти браслет готова

Надіти на екс-ректора браслет і стежити за дотриманням домашнього арешту має Ірпінське міське управління МВС. Однак там утрималися від коментарів. Між тим, у Центрі громадських зв’язків УМВС Київської області Радіо Свобода розповіли, що безпосереднє рішення про застосування електронного браслету залежить від слідства і суду, а не від міліції.

«Не можу ані підтвердити, ані спростувати. Тому що справа в головному слідчому управлінні МВС. Можливо, взагалі ніхто не буде ці браслети одягати, можливо, будуть», – каже керівник центру зв’язків із громадськістю УМВС Київської області Микола Жукович.

При цьому речник міліції Київської області наголошує, що це буде перший такий випадок на Київщині і запевняє, що вони готові до застосування електронних засобів стеження.

«У нас є все необхідне обладнання і програмне забезпечення. Є перевірені електронні браслети і є спеціально навчені працівники міліції. Вони знають, як використовувати браслети, як програмним забезпеченням користуватися і при цьому інструктують саму людину, на яку вдягають браслет: як користуватися, куди можна виходити за межі», – каже Микола Жукович.

За його словами, умови домашнього арешту – зокрема, чи можна сходити в магазин, чи виїхати в лікарню – у кожному окремому випадку залежать від ухвали суду.

Першого серпня Печерський суд Києва обрав для Петра Мельника, звинуваченого в хабарництві, запобіжний захід – 60 діб домашнього арешту.