Змагання з тріатлону – «переміг»… Янукович

(©Shutterstock)

Київ – Перші в Україні міжнародні змагання з тріатлону, які мали пройти у Києві на День Незалежності, скасовані на вимогу Управління державної охорони, яке охороняє президента та інших високопосадовців. Організаторам запропонували змінити маршрут або час проведення змагань, оскільки їхня траса збігається з маршрутом перших осіб держави. Тріатлоністи ж кажуть, що «зміна маршруту неможлива з причини поганого дорожнього покриття» у Києві. У свою чергу, в Держохороні наголошують, що піклуються не лише про перших осіб, а й про киян та гостей міста.

Тріатлон – олімпійський вид спорту, який включає в себе біг, плавання та велоперегони. Організатори змагань ще понад місяць тому подали столичній владі заявку на проведення міжнародних змагань. Натомість Управління державної охорони (УДО) запропонувало перенести дату або маршрут змагань.

Адже траса, на якій планувався старт, слугує також «маршрутом пересування президента у День Незалежності України», повідомляє сайт змагань. http://www.triathlon-cup.com/

Координатор проекту «Тріатлон Київ» Олександр Доманчук зазначає, що в Києві не так легко знайти 10-кілометрову ділянку дороги із відповідним дорожнім покриттям, яка прилягала б до Дніпра. Що ж до дати, то подібні заходи з метою популяризації проводяться саме у святкові дні.

«Головна ідея – це популяризація цього виду спорту. У Європі та й у всьому світі практикується саме у святкові дні проводити такі змагання – спеціально для популяризації здорового способу життя», – наголошує Олександр Доманчук.

Тепер організатори думають над тим, чи перенести змагання з Києва у Харків, або провести їх у Києві, але в інший день.

Охорона високопосадовців запевняє, що піклується про киян

Натомість речник Держохоронир Ігор Забілик наголошує на тому, що в УДО керуються інтересами не так високопосадовців, як пересічних киян та гостей столиці.

«Перекриття дорожнього руху в місцях планової спортивної траси, а це була і Контрактова площа, і Поштова площа, і район Гаванського мосту, і вулиця Набережно-Хрещатицька, Набережно-Рибальська, Сагайдачного, Мате Залки і проспект Героїв Сталінграда, – таке масштабне перекриття заблокувало б пересування містом киян і гостей столиці, у тому числі осіб, щодо яких здійснюється державна охорона. Це також суттєво ускладнило б проведення заходів із відзначення Дня Незалежності України у столиці», – сказав речник УДО Радіо Свобода.

Ігор Забілик також запевнив, що «у першу чергу думали про киян, про гостей столиці, про проведення заходів».

Експерти звертають увагу на те, що трасу змагань не можна змінити за короткий час. На цьому наголошує журналістка Анастасія Береза, яка брала участь у спортивних змаганнях у чотирьох країнах, а як волонтер допомагала тріатлоністам.

Виходить, що саме у День Незалежності вся країна залежить від однієї людини
Анастасія Береза
«Спортсменам треба готуватися. І для них дуже незручно дізнатися, що в останній тиждень траса змінилася… Виходить, що саме у День Незалежності вся країна залежить від однієї людини», – каже вона.

На думку Анастасії Берези, ситуація зі змаганнями свідчить про управлінські та політичні проблеми. І якщо раніше спортсмени наголошували на тому, що вони поза політикою, то підлаштування змагань під високопосадовців свідчить про інше.