МЗС закликало Росію повернути затриманого рибалку

Міністерство закордонних справ запросило чільного російського дипломата, щоб вказати російській стороні на необхідність негайно відпустити затриманого там рибалку через недоведеність його провини в незаконному рибальстві, повідомили в четвер агентства з посиланням на пресову службу МЗС.

За цими повідомленнями, увагу тимчасового повірника у справах Росії Андрія Воробйова звернули на свідчення потерпілого в зіткненні суден двох сторін українця про відсутність на українському судні доказів протиправних дій, що має свідчити про безпідставність звинувачень проти рибалки.

Крім того, дипломатові також знову наголосили на необхідності спільно й об’єктивно розслідувати інцидент, зокрема, з урахуванням визначеного натепер статусу Азовського моря, де стався інцидент.

У відповідь, мовиться в повідомленні, російський дипломат вкотре висловив жаль через цей інцидент і пообіцяв, що повідомить про зміст зустрічі керівництву МЗС Росії.

49-річний український рибалка Олександр Федорович, мешканець селища Безіменне Новоазовського району Донецької області, який вижив після аварії в Азовському морі, перебуває нині в Росії, де на нього чекає кримінальна справа за «незаконний вилов водних біологічних ресурсів групою осіб за попередньою змовою». Крім того, ще одна справа в Росії порушена за фактом зіткнення суден за статтею про «порушення правил кораблеводіння».

Трагедія, в перебігу якої загинули четверо українських рибалок, сталася 17 липня. За російською версією, український рибальський баркас, із якого незаконно ловили рибу, різко змінив курс у бік російського прикордонного катера, який його переслідував, через що вони зіткнулися й баркас потонув. Рибалка, який вижив, каже, що, навпаки, росіяни свідомо таранили українців.

Азовське море, відповідно до нині чинного українсько-російського договору, проголошене внутрішніми водами обох країн і, як вважають в Україні, відтак перебуває в їхньому спільному користуванні, хоча й має бути розмежоване лінією державного кордону.