В Україні по-фарисейськи вирубують ліси – екологи

Київ – В Україні незаконно вирубуються ліси й ніхто не знає, скільки саме, стверджують екологи. Видаються дозволи на вирубку хворих дерев, а ріжуть здорові, або багато разів рубають за одним і тим самим лісорубним квитком. Державне агентство лісового господарства стверджує, що з лісами в Україні все добре, вони активно ростуть і відсоток вирубки відповідає вимогам збереження лісового фонду.

Загальна площа лісового фонду України становить 10,4 мільйона гектарів, а лісистість території країни становить майже 16%, стверджує офіційний сайт Державного агентства з лісового господарства.

Однак, контрольно-ревізійне управління, перевіряючи підприємства Державного агентства лісового господарства у попередні роки, знайшло порушень на мільйони гривень, зокрема й щодо продажу деревини за кордон.

Голова агентства Віктор Сівець відкинув такі звинувачення, як безпідставні.
Радіо Свобода звернулося до Державного агентства з лісового господарства з проханням взяти участь у прямому ефірі програми «Ми разом», однак надісланий інформаційний запит та тривалі перемови не дали очікуваного результату. Голова Держагентства Віктор Сівець так і не знайшов часу не лише, щоб у прямому ефір чи телефоном дати відповіді на запитання, а й навіть призначити для цього когось із фахівців.

Встановити обсяги тіньових вирубок лісу можна – екологи

Екологи ж стверджують що в Україні на потік поставлено бізнес із вирубки та тіньової реалізації найцінніших порід дерев. Відбуваються фарисейські рубки, коли нібито законно винищується ліс під приводом «догляду за лісом» і «санітарних рубок».

Дуби вирубуються навіть обабіч доріг державного значення. Це відбувається у всіх на очах, так як це, для прикладу, було з деревами, що росли неподалік пункту ДАІ на трасі Вінниця – Хмельницький.

Схема проста, розповідають екологи: призначають санітарну рубку для очищення від хворих чи згорілих дерев, а потім вирізають найкращі дерева. Далі цю цінну деревину списують як дрова й продають приватним фірмам, які торгують якісною деревиною. Саме з цієї деревини роблять якісні меблі в європейських державах, вважає еколог Михайло Богомаз.

За таких умов ніхто напевне не знає, скільки в Україні вирубується лісу. Але порахувати тіньовий обіг деревини можна, треба просто, щоб це захотів зробити Кабінет міністрів.

Щоб визначити тіньові вирубки лісу, пояснює еколог Олег Листопад, треба звести баланс деревини: порахувати, скільки зрубали за офіційними документами і скільки продали на внутрішньому ринку і за кордон. Різниця між проданим і зрубаним покаже те, скільки лісу було вирубано незаконно.

Your browser doesn’t support HTML5

Ніхто в Україні не знає скільки незаконно вирубується лісу


Еколог Олег Листопад наголошує, що незаконні рубки не треба плутати з самовільними незначними рубками.

«Підкреслюю, я не про самовільні рубки, тобто, коли приходять у ліс без документів і рубають там три смеречини, або коли бригада чорних дроворубів на двох машинах виїхала, нарубала і втекла. Я про те, коли рубають по одному і тому ж лісорубному квитку по кілька разів. Коли рубають ліс і пишуть, що якість його «третій сорт», а насправді це деревина вищого сорту. За стандартами «Грінпісу» та інших міжнародних організацій, це незаконні рубки. Це рубки за документами, які не потрапляють у жодну статистику», – каже еколог.

14.08.2013
Карпати не «лисіють», але «рудіють»?

«У праці лісничого треба думати на 80-100 років уперед. Мусимо з гіркотою констатувати, що проблема є» далі
13.08.2013
Ліси Черкащини відновлюють чи по-варварськи знищують?

«Іде повне варварське знищення. Почнімо з того, що вже давно забули, коли робили інвентаризацію зелених насаджень» – еколог далі

Щоб посаджені дерева стали лісом, за ним треба доглядати й чекати того 15-20 років, поки дерева виростуть настільки, що їхні крони вгорі зімкнуться. Саме такий ліс здатний оздоровлювати простір не лише у своїх кордонах, а й позитивно впливати на екологічну ситуацію у своєму регіоні.

У таких розвинутих країнах, як Швеція, Німеччина, Велика Британія, кожне цінне дерево перебуває на обліку. Рішення про зрізання таких дерев ухвалюють спеціальні комісії, а затверджують місцеві громади. Середній рівень лісистості у Європі – 36 відсотків.