Українська незалежність як право вибору

Київ – Дві третини українців вважають день здобуття Україною незалежності святом, однак кожен сьомий відчуває більшу близькість до СРСР, ніж до України, свідчать останні соціологічні дослідження. На думку експертів, головна цінність незалежності в тому, що вона забезпечує українцям право вибору. До того ж, у доросле життя уже вступило покоління, яке народилося після здобуття незалежності і вважає її невід’ємною частиною свого життя.

Львівська студентка Оксана Піддубна народилася у 1991 році, рівно через місяць після здобуття Україною незалежності.

«Я не знала іншого життя, як за незалежності. Я сприймала її як даність, яка була завжди. Пізніше, вивчаючи історію, я розуміла, що раніше було інакше, що ми довго й важко здобували незалежність. Для мене незалежність – це велика цінність, яку, проте, в мене ніколи не забирали. Це вкрай необхідна річ, така як те, що ми можемо їсти, дихати, здобувати освіту, це річ, яку ми постійно маємо, і яка постійно мусить бути», – вважає вона.

Перший президент незалежної України Леонід Кравчук був головою Верховної Ради УРСР, коли вона 24 серпня ухвалювала Акт проголошення незалежності. Цінність незалежності у тому, що можна розвиватися і виправляти помилки, вважає Леонід Кравчук.

Я не уявляв, якою буде незалежна Україна
Леонід Кравчук
«Я щиро вам скажу: я не уявляв, якою буде незалежна Україна. І тоді ні в Україні, ні за її межами не було такої людини, яка чітко, у вигляді схеми, як бізнес-план, уявляла, як має розвиватися незалежна Українська держава. Це не реально, я кажу зі власного досвіду. Зараз, проаналізувавши свою роботу, роботу моїх наступників, я бачу помилки, які треба виправити. Ми бачимо, наскільки об’єктивні були ці помилки, і можемо бачити загальну картину розвитку України», – наголошує перший президент незалежної України.

Your browser doesn’t support HTML5

Кравчук: ми не уявляли, якою буде незалежність


Для двох третин українців День незалежності є святом – опитування

Двадцять другу річницю незалежності вважають святом 70% українців і лише 6 % – ні. Такими є результати спільного дослідження фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва і Центру Разумкова. Водночас понад 40% опитаних у цьому ж дослідженні висловили думку, що в було б краще, якби все залишилося так, як було в СРСР до 1985 року. Однак більшість українців проголосували б за українську незалежність, якби референдум про це відбувся зараз, заявив заступник директора центру Разумкова Валерій Чалий.

«Якби референдум стосовно проголошення незалежності України відбувся найближчим часом, то за неї б проголосували 56% громадян. І це незважаючи на те, що більшість громадян вважають, що Україна ще не стала дійсно незалежною. Вважають, що стала, – меншість. Але й ті, і ті оптимістично дивляться у майбутнє», – підсумовує Чалий.

Інше соціологічне дослідження, проведене групою «Рейтинг», засвідчило, що 46% опитаних готові у випадку виникнення загрози територіальній цілісності України відстоювати її зі зброєю в руках. Дослідники наголошують, що це найвищий показник за останні роки. Ще 43% кажуть, що не готові братися за зброю для захисту цілісності України.

Значна частина українців не розуміють справжньої цінності незалежності, вважає політолог Ігор Лосєв. Успадковане з радянських часів уявлення, що все вирішує держава, не дає цим людям розуміти, що за незалежності вони самі формують своє життя і майбутнє країни в цілому.

22 роки існує незалежна Україна, але не та, про яку мріяли
Ігор Лосєв
«Річниця української незалежності викликає змішані почуття: і журбу, і радість. 22 роки існує незалежна Україна, але не та, про яку мріяли. Однак доки є незалежна держава, українці мають шанс змінити її майбутнє. Якби не було незалежності, майбутнє українського народу формувалося б десь за межами України, у тому чи іншому центрі впливу, і українці не могли б на це жодним чином вплинути», – каже Ігор Лосєв.

Соціологічні дослідження підтверджують, що й тепер більшість жителів центру та заходу України цінують незалежність України, натомість серед жителів сходу багато таких, хто волів би й зараз жити у Радянському союзі. Водночас молоді люди віком до 30 років, у переважній своїй більшості, вважають, що незалежна Україна – це краще, ніж перебування у складі СРСР.

Академік Микола Жулинський нагадує, що «цінність незалежності – у свободі, але незалежність необхідно забезпечити демократією, інакше знову можемо опинитися у залежності від авторитарної влади».