Заяву Путіна щодо України треба ділити на 10 – експерт

Київ – Володимир Путін зробив чергову спробу налякати Україну і змусити інтегруватися у Митний союз. Так українські експерти оцінюють його заяву про можливі контрзаходи у разі приєднання України до зони вільної торгівлі з Європейським союзом. Водночас у Москві кажуть, що Путін у цьому випадку переймається не лише російськими, а й українськими інтересами.

Країни Митного союзу запровадять захисні заходи для свого ринку, якщо Україна піде на лібералізацію митного режиму з Євросоюзом. Про це заявив президент Росії Володимир Путін.

Він визнав, що в цих умовах можливе вичавлювання на ринок Митного союзу дешевших європейських товарів із території України. За його словами, це може поставити російських виробників у досить складне становище.

Нові покоління українців будуть вміти заробляти на себе – експерт

Заява Володимира Путіна навряд чи відображає реальний план дій Росії на випадок, якщо Україна увійде в асоціацію з Європейським союзом, припускає політолог Олександр Палій. На його думку, обіцянка російського президента є ще однією спробою переконати українську владу повернутися до східного вектору інтеграції. У цій заяві більше політики, ніж економіки, вважає експерт.

Росія намагається вибити економічну основу з-під незалежності України
Олександр Палій
«Входження на європейський ринок означає, що нові і нові покоління українців будуть вміти самі на себе заробляти, і незалежність України отримає надзвичайно потужну економічну основу – на відміну від Білорусі, яка так і не навчилася сама на себе заробляти і живе від подачки до подачки. Росія намагається вибити економічну основу з-під незалежності України цим торпедуванням нашого руху. Тут більше тактики з російського боку. Припинення торговельних зв’язків з Україною для самої Росії не вигідне. Треба ці всі заяви ділити на 10», – зазначає Палій.

Заява Путіна – не погроза – Марков

Водночас у Москві переконують, що захищають не лише свої, а й українські інтереси. Крім того, відзначає російський політолог Сергій Марков, Росія не має нічого проти українських товарів, але побоюється, що митникам буде важко їх відрізняти від товарів з Європи.

Нас не обходить підписання асоціації з Євросоюзом – вона не має змісту
Сергій Марков
«Це не погроза і не фантастика якась. Якщо ви виходите у вересневий дощовий день без парасолі, ви змокнете! Це сто разів пояснювалося українським політикам, бізнесменам, суспільству. Нас не обходить підписання асоціації з Євросоюзом – вона не має змісту, а ось зона нібито вільної торгівлі України з ЄС надає преференції товарам третіх країн на ринках України», – наголошує Марков.

У Кабінеті міністрів України уникають коментарів на цю тему. Урядовий уповноважений з питань співробітництва з Росією та СНД Валерій Мунтіян не зміг відповісти Радіо Свобода на запитання щодо заяви Володимира Путіна. «Мені заборонили без команди давати інтерв’ю, щоб там чого-небудь не вийшло», – заявив Мунтіян.

Експерти кажуть, що з наближенням підписання угоди про асоціацію між Європейським союзом та Україною економічна війна з Росією набиратиме обертів.