Сирія: Лондон обговорює удар, але почекає інспекторів ООН

Танк сирійської армії в передмісті Дамаска, 28 серпня 2013 року

Прем’єр Британії не має стовідсоткової певності, хто завдав хімічного удару в Сирії, але впевнений, що це була влада країни, й наголошує, що цей «воєнний злочин» не має лишитися без відповіді. Скликаний на позачергову сесію парламент країни розглядає, яка може бути ця відповідь. Інспектори ООН із хімічної зброї тим часом завершують роботу в Сирії.

Уряд прем’єр-міністра Великої Британії Дейвіда Камерона пропонує скликаним із відпусток на позачергову сесію парламентарям підтримати воєнну акцію проти влади Сирії у принципі. Водночас він наголошує, що необхідно докласти всіх зусиль, щоб цю думку підтримала і Рада безпеки ООН.

«Питання перед Палатою громад полягає сьогодні в тому, як відповісти на одне з найжахливіших використань хімічної зброї за століття, яке вбило невинних чоловіків, жінок і дітей у Сирії. Питання не в тому, на чий бік стати в сирійському конфлікті, не в тому, чи йти на вторгнення, не у зміні режиму і навіть не в тіснішій співпраці з опозицією в Сирії. Питання в широкомасштабному використанні хімічної зброї і нашій відповіді на воєнний злочин, і ні в чому іншому», – заявив Камерон парламентарям.

За його словами, стовідсоткової певності в тому, хто саме вдався в Сирії до хімічної зброї, немає. Але, сказав прем’єр, він переконаний, що хімічний напад, унаслідок якого загинули сотні людей в околицях Дамаска минулого тижня, вчинила саме влада сирійського президента Башара аль-Асада.

Наразі йдеться тільки про підтримку парламентарів самої принципової можливості воєнної акції. За словами прем’єра, Британія не піде ні на які кроки, доки інспектори ООН із хімічної зброї, які нині працюють у Сирії, не подадуть своїх висновків. У разі, якщо йтиметься власне про британський удар, буде необхідне окреме голосування в парламенті.

Your browser doesn’t support HTML5

Експерти ООН оглядають передмістя Дамаска


Британія хоче підтримки Ради безпеки, та її нема

Британський уряд подав парламентарям спеціально підготовану юридичну довідку, яка обґрунтовує можливість воєнної акції в Сирії «з гуманітарних міркувань» для захисту цивільного населення і без прямої згоди Ради безпеки ООН.

При цьому Камерон наголосив, що в разі, якщо в Раді безпеки ООН буде сильний спротив, воєнна акція Британії буде немислима.

А такий спротив є – з боку постійних членів із правом вето Росії й Китаю, які в середу вже зірвали розгляд британського проекту резолюції про відповідь на хімічний напад у Сирії. У четвер Росія знову скликає зустріч п’яти постійних членів Ради безпеки на нараду з приводу Сирії.

Росія вже не раз заявляла, що будь-яка воєнна акція в Сирії буде «викликом» статутові ООН і міжнародному правопорядкові. Так само й у Китаї міністр закордонних справ застеріг від того, щоб випереджати висновки інспекторів ООН.

Висновків інспекторів ООН чекають днями

Ці висновки мають надійти, як очікують, наступними днями. У четвер інспектори здійснили вже третій виїзд на околиці Дамаска, підконтрольні повстанцям, де, як каже опозиція, й була застосована хімічна зброя.

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун повідомив: «Вони продовжать розслідування до завтра, п’ятниці, і виїдуть із Сирії до ранку в суботу, і відразу по тому, як виїдуть із Сирії, подадуть мені звіт».

У Сирії ж президент Башар аль-Асад знову повторив, що його країна «захистить себе від будь-якої агресії».