Янукович говорить про Європу, але мовчить про Тимошенко (європейська преса)

Прага – Український президент Віктор Янукович готовий виконати всі умови на шляху до підписання угоди про асоціацію з ЄС, однак не зачіпає теми ув’язнення Юлії Тимошенко, пише словацьке видання Sme. А головні західні щоденники аналізують ситуацію довкола Сирії. Як тільки дійшло до можливих реальних дій, головні діючі особи на політичній шахівниці стримались, вважає, наприклад, французька Libération. А польський щоденник Rzeczpospolita сумнівається, чи справді рух Femen займається правозахисною діяльністю.

Братиславський щоденник Sme звертається до нинішнього виступу президента Віктора Януковича по телебаченню. В ньому, як зазначає словацьке видання, «критикований лідер східнослов’янської держави ствердив, що його країна готова виконати всі умови, поставлені Брюсселем». Однак при цьому Віктор Янукович не згадав жодним словом про ситуацію довкола ув’язненого колишнього прем’єра Юлії Тимошенко, що становить найбільшу перешкоду в діалозі України з Європейським союзом. Також Росія не хоче змиритись з можливим західним вибором України. Братиславська газета зазначає, що Росія ще до листопадового саміту у Вільнюсі «ймовірно вживатиме відповідних заходів».

До ситуації довкола Сирії звертається, зокрема, французька преса. Як тільки дійшло до потреби іти в бій, головні країну Заходу засумнівались. Як зазначає Libération, лідери США, Великої Британії й Франції готові завдати удару по Сирії, та насамперед хочуть отримати результати досліджень, які проводять інспектори ООН у Дамаску. Французьке видання зазначає, що «технічно тріо США-Англія-Франція готове, але не готове ні в дипломатичному, ні в політичному плані».

А англійська The Times зазначає, що прем’єр-міністр Великої Британії Дейвід Камерон зазнав найбільшої у своїй політичній кар’єрі поразки – програв дебати в Парламенті. А тому вражений Камерон був змушений заявити, що воєнні дії Великої Британії в Сирії тепер «не стоять на порядку денному», пише The Times. І в Україні сьогодні офіційно заявили, що виступають проти вирішення ситуації в Сирії воєнними засобами.

Які цілі переслідує Femen? Чи справді ці дівчата – мужні правдоборці, чи шукають будь-якою ціною слави? Питання розглядає популярна польська Rzeczpospolita. Видання звертається до останньої події – обшуку в офісі Femen. За знайдену там зброю дівчатам загрожує до 5 років тюрми, деякі з них вдались до втечі. Польський щоденник пише, що, ймовірно, новими центрами їхньої діяльності стануть Париж і Берлін. Тим більше, що в себе вдома ставлення до Femen далеко не однозначне. Особливо після повалення Інною Шевченко поклінного хреста, який називають пам’ятним знаком жертвам комуністичних репресій. Це, як зазначає видання, «викликало протести всіх християнських громад в країні, а українська преса назвала «обурливу акцію» початком кінця Femen в Україні».