МЗС Польщі: Росія співвідповідальна за виникнення арсеналу хімічної зброї у Сирії

Радослав Сікорський

Радослав Сікорський, міністр закордонних справ Польщі, відстоює своє твердження про те, що Росія як спадкоємиця СРСР співввідповідальна за виникнення арсеналу сирійської хімічної зброї.

Ці слова Сікорського з інтерв’ю для французького видання Le Monde прокоментувало МЗС Росії. Російське зовнішньополітичне відомство заявило, що хімічну промисловість Сирії, яка виникала у 1970–1980-і роки, допомагав створювати не СРСР, а країни Заходу.

На заяву Росії Радослав Сікорський відповів у соціальній мережі Twitter. Польський міністр посилається на розсекречений звіт ЦРУ з 1983 року. У цьому документі американської розвідки йдеться про те, що в 1970-і роки Радянський Союз постачав до Сирії технології, пов’язані з використанням хімічної зброї, і допомагав підготувати персонал, який обслуговував ці технології.

Наприкінці серпня в інтерв’ю Le Monde міністр Сікорський висловив думку, що Росія повинна допомогти в організації перемовин між сирійською владою й опозицією. Зокрема, він сказав: «Росія має додаткові причини, щоб відчувати себе співвідповідальною за сирійський арсенал, бо це або радянська зброя, або ж створена завдяки радянським технологіям».

У Сирії понад два роки триває громадянська війна. Західні держави висловлюють упевненість у тому, що урядові сили в Сирії застосували хімічну зброю, внаслідок чого 21 серпня загинули сотні людей. Президент Башар Асад заперечує ці звинувачення. Захід обговорює можливу воєнну операцію в Сирії, проти виступають Росія і Китай.