Amnesty International вимагає швидше розслідувати злочини міліції

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International звернулась до українських парламентарів із закликом якомога скоріше ухвалити законодавчу базу щодо реформи правоохоронних органів. Про це йдеться у відкритому листі до Верховної Ради України.

Осуд правозахисників викликала передбачена законопроектом чотирирічна затримка створення Державного бюро розслідувань – органу, який розслідуватиме злочини, вчинені міліцією.

«Бюро має бути створене як справді незалежна і неупереджена установа, побудована на принципі громадського контролю, і процес створення Бюро повинен розпочатися якнайшвидше – значно раніше від листопада 2017 року», – мовиться у заяві Amnesty International.

У своєму листі Amnesty International закликала парламентарів також включити в законопроект механізм ефективного запобігання змові між прокурорами та співробітниками правоохоронних органів.

На думку авторів листа, ухвалення нового законодавства дозволить подолати практику тортур в МВС та усунути проблему жорстокого поводження із затриманими. Загалом правозахисники схвально оцінили законопроект. Наразі його відправили на розгляд Венеціанської комісії Ради Європи.