Керрі і Лавров у Женеві готуються до переговорів про зброю Сирії

Your browser doesn’t support HTML5

Державний секретар США Джон Керрі прибув до Женеви на переговори зі своїм російським колегою Сергієм Лавровим щодо плану обмеження хімічної зброї Сирії й уникнення військового удару США по цій країні.

Російські й американські експерти з хімічної зброї візьмуть участь у дискусіях, що триватимуть щонайменше два дні.

Дамаск погодився передати арсенал своєї хімічної зброї під міжнародний контроль перед її знищенням. Тим часом президент США Барак Обама заявив, що зупиняє підготовку військового втручання в Сирію, щоб дати шанс дипломатії вирішити питання.

Під час свого візиту до Казахстану російський міністр закордонних справ Сергій Лавров заявив, що шанс на мир у Сирії ще є, і міжнародна спільнота не має його втратити. Крім того, Лавров заявив, що планує поршити питання про проведення міжнародної конференції з питання Сирії.

«Ми погодилися в першу чергу обговорювати в Женеві ініціативу, яка здобула широку підтримку в світі, про необхідність домовитися про передачу під міжнародний контроль сирійських арсеналів хімічної зброї з розумінням того, що це дозволить відмовитися від застосування збройної сили проти Сирії», – сказав Лавров.

Перед цим у Держдепартаменті США заявили, що Сполучені Штати оцінять серйозність пропозиції і шляхи її реалізації.

Ініціативу про передачу зброї під міжнародний контроль відкидає сирійська опозиція, називаючи це «політичним маневром», метою якого є збереження режиму Башара Асада від удару США.