Марков поскаржиться Януковичу через позбавлення мандата

Ігор Марков

Ігор Марков, якого вчора суд позбавив депутатських повноважень, обіцяє повернути собі мандат народного депутата через Європейський суд з прав людини.

«Думаю, ніякі вибори там (133 округ, Одеська область – ред.) призначені не будуть, тому що за це має проголосувати парламент, а я в цьому сумніваюся. Можливо, Партія регіонів і проголосує, а всі інші розуміють, що на моєму місці завтра може опинитися кожен», – заявив Марков сьогодні в Києві.

За його словами, влада наполягала на тому, щоб повторні вибори були призначені в семи округах, зокрема в тих, де депутатами були обрані Олександр Домбровський і Павло Балога, яких Вищий адміністративний суд позбавив депутатських мандатів, як і Маркова.

«Парламент відмовився голосувати за округи Балоги і Домбровського, бо всі вважають їх народними депутатами. Я думаю , вони трохи раніше, а я трохи пізніше доведемо, що ми мали рацію, в Європі», – заявив лідер партії «Родіна».

Марков також наголосив, що як громадянин і народний депутат не визнає рішення Вищого адміністративного суду України про позбавлення його депутатського мандата, що «суперечить не лише Конституції і законам України, а й здоровому глузду».

Він повідомив, що має намір звернутися до Страсбурзького суду вже наступного тижня. «Наступного тижня, щойно я отримаю копію рішення суду (ВАСУ – ред.), одразу ж звертаюся до європейського суду, а також з відкритим листом до голови Європаламенту і євродепутатів, щоб вони надали свою оцінку подіям, що відбуваються в Україні», – заявив політик.

Він також має намір звернутися «до колег в інших державах, щоб вони теж прокоментували ці події».

Крім того, Марков має намір звернутися з відкритим листом до президента України. «Я планую звернутися до Віктора Федоровича Януковича з відкритим листом як до гаранта Конституції, хочу почути його позицію. Гарантом Конституції є президент країни, а щодо мене – це визнають усі – порушено всі мої конституційні права як народного депутата. Я хочу, щоб Віктор Федорович навів лад», – заявив він.

Вчора Вищий адмінсуд визнав неможливим достовірно встановити результати виборів до Верховної Ради в 133-му окрузі (Одеська область), а також визнав відсутніми статус і повноваження народного депутата в Ігоря Маркова. Це рішення суд ухвалив за позовом колишнього народного депутата Юрія Кармазіна.