Хто заробив на мовному законі Ківалова-Колесніченка? (Огляд преси)

Київ – Минув рік від завершення в Україні «мовного параду», коли органи місцевого самоврядування Сходу та Півдня країни масово імплементували на своїх територіях положення одіозного закону Ківалова-Колесніченка. Як нагадує тижневик «Коментарі», цим документом мав би гарантуватися розвиток та захист 18 мов національних меншин, але за фактом влада сконцентрувала всі зусилля стосовно лише однієї із них – російської. Така передвиборна технологія, як пише видання, не додала рейтингових балів Партії регіонів, зате сприяла мобілізації україноцентричних виборців навколо опозиції. На цьому тлі знайшлися ділки, які спокійно набивали кишені. Зокрема на підручниках. Докладніше про це йдеться в публікаціях «Хто заробив на мові» та «Бізнес «під прикриттям».

Найближчим часом в Україні буде проведена найбільша за всю історію приватизаційна вугільна кампанія. Багато експертів пророкують їй провал, посилаючись на непривабливість шахт, які готують до продажу. Але, як зауважує тижневик «Коментарі», результати майбутніх конкурсів можуть здивувати навіть старожилів ринку. За аналогією з нафтопереробними заводами, власники шахт, що вмирають, легко зможуть налагодити збут нелегально видобутого вугілля. Стаття називається «Вугілля будуть відмивати, або Тіньовий ринок чорного золота отримає друге дихання».

Утім, як нагадує «Дзеркало тижня», останніми роками у вугледобувну галузь пішов потік державних дотацій, і собівартість видобутку (а точніше, прибутку постачальників обладнання на них) стала «пухнути» прямо на очах. І навряд чи Мінфіну дадуть зрізати дотації, бо навколо шахт багато різних інтересів як Банкової і Грушевського, так і місцевих адміністрацій або простих народних депутатів. І втрачати фінансові потоки мало хто захоче. Цілком можливо, що багато державних шахт продадуть, а непогана частина дотацій залишиться.

Верховна Рада нинішнього скликання кардинально змінилася у порівнянні з попереднім парламентом, стверджує тижневик «Репортер». Найголовніші відмінності, як переконує видання, те, що стала міцнішати дисципліна і «тушки» почали втрачати сенс, послабився вплив олігархів і майже вдвічі зменшилася кількість ухвалених законів.

Тижневик «Кореспондент», окрім критики опозиції, яку звинувачує в бездіяльності, друкує також публікацію Віктора Януковича-молодшого, який переймається українським автовиробництвом. «Потужний автопром в Україні – моя мрія», – зазначає депутат. А втіленню цієї мрії заважають, на його думку, утилізаційний збір, імпортні мита та решта варварських обмежень. Матеріал називається «Палки в колеса».