Азаров не виключає повної відмови від російського газу через високі ціни

Микола Азаров

Висока ціна на російський газ може змусити Україну практично відмовитися від його закупівлі, заявляє прем’єр-міністр України Микола Азаров.

«Ми скорочуємо закупівлі російського газу, ми змушені здійснювати диверсифікацію, купувати на інших ринках цей газ, ми змушені скорочувати споживання газу, десь котельні переводити з газу на вугілля. В результаті, якщо так справа піде, – ми вже майже вдвічі скоротили закупівлі газу, ми практично відмовимося від російського газу», – сказав Азаров в інтерв’ю російському телеканалу «Россия 24».

За словами прем’єра, відмова України від закупівель газу не буде корисною для «Газпрому», який втратить дуже великий ринок.

«Якщо на ринку продавець встановлює ціну і відлякує всіх покупців, він продовжує стояти з такою ціною, його товар ніхто не купує, або він дивиться на людей і гнучко реагує», – сказав він.

За словами Азарова, Україна не приховує, що проводить значну роботу, яка приведе до того, що країна відмовиться від закупівель російського газу.

«Це буде великим мінусом і для «Газпрому», і для нас. Ми змушені відволікати ресурси і витрачати їх хоч і на потрібну справу в перспективі, але зараз для нас першочергові інші завдання», – сказав прем’єр-міністр України.

Азаров висловив сподівання, що російське керівництво рано чи пізно піде Україні назустріч у газових переговорах.

Україна домагається зниження ціни на газ з Росії, заявляючи про завищені ціни. Згідно з контрактом, підписаним НАК «Нафтогаз України» з «Газпромом» 19 січня 2009 року, ціна газу для України (з урахуванням знижки в 100 доларів за тисячу кубометрів за харківською угодою 2010 року) становила в першому кварталі 2013 року близько 406 доларів за тисячу кубометрів.