Донбас Опера привезла до Києва «Летючого Голландця»

Your browser doesn’t support HTML5

Унікальну постановку «Летючого Голландця» Вагнера привіз до столиці Донецький національний академічний театр опери та балету імені Солов’яненка.

Ця вистава Донбас Опери є першою в Україні постановкою опери Ріхарда Вагнера мовою оригіналу, з використанням технічних засобів, яких не має жоден з європейських театрів.

У виставі беруть участь виконавці та постановники з чотирьох країн, зокрема з Німеччини й Австрії.

Рік «Летючий Голландець» йшов на сцені Донбас Опери, а у вересні спектакль побачили в Одесі та Львові. Як вважає музичний керівник і головний диригент Донецької опери Василь Василенко, гастролі показують, що люди спраглі культури.

«У нас завжди переаншлаги. Квитки замовляють за 1-3 місяці, з-за кордону люди приїжджають, дізнаються через інтернет і їдуть до України дивитися оперу. Я вважаю, що опера має бути в кожному обласному центрі, а людей «годують» попсою», – сказав диригент.

Василь Василенко також наголосив, що справжнє мистецтво об’єднує країну значно краще від політиків.

«Так як приймали нас у Львові – важко згадати, де ще так гостинно приймають! Ось вам яскравий приклад, коли політики говорять, що «схід і захід разом», а ми це втілюємо у життя. І втілюємо вже, повірте, не перший рік. Україна – це одне єдине ціле, просто Україна різна, кожний регіон має свої неповторні особливості. Я вважаю, що опера має бути в кожному обласному центрі», – сказав Василенко в ефірі Радіо Свобода.

Гастролі «Летючого Голландця» проходять у рамках українсько-німецького культурного проекту, присвяченого двохсотріччю Вагнера. У листопаді виставу побачать у Німеччині.

«Ми маємо возити до Європи не лише «Летючого Голландаця», й «Богдана Хмельницького», ми найперше маємо презентувати нашу українську оперну традицію – Лисенка, Станковича, Скорика. Ми одна з найбільших країн у центрі Європи. І нас повинні знати не лише на рівні спорту, нас мають знати і як культурну, оперну країну», – вважає диригент Донецької опери.

У Київській опері донецького «Летючого Голландця» дають 27 і 28 вересня.