Нові запитання про смерть Бориса Березовського

Після смерті Бориса Березовського британський суд доручив аудиторській фірмі Grant Thornton підготувати висновок про його борги та активи, оскільки кілька великих кредиторів звернулися з позовами про повернення боргу. Висновок аудиторів засвідчив: Березовський залишив після себе борги на загальну суму 309 мільйонів фунтів стерлінгів (480 мільйонів доларів). Березовського оголосили банкрутом. Дочка Березовського від першого шлюбу Катерина, яку батько назвав у заповіті однією серед 5 своїх потенційних духівників, оскаржила висновок аудиторської фірми.

На її думку, аудитори не врахували, що в Березовського на момент смерті були значні статки, яких вистачило б розплатитися з боргами. Суддя погодився з частиною її аргументів та призначив Катерину « духівником з обмеженими повноваженнями». Тепер їй належить зайнятися аудитом та виплатою боргів батька. У цьому їй допомогли британські журналісти, які провели власне розслідування і дійшли висновку, що на момент смерті активи Березовського складали щонайменше 500 мільйонів фунтів стерлінгів (800 мільйонів доларів), чого з надлишком вистачило б на виплату боргів. Дві газети − Daily Mail і Sunday Times − зайнялися оцінкою активів і нерухомості Березовського і незалежно одна від одної дійшли висновку, що популярна версія про банкрутство, як причину самогубства російського політика і підприємця, не витримує критики.

Daily Mail зазначає,що Березовський володів нерухомістю у Франції загальною вартістю 250 мільйонів фунтів стерлінгів (400 мільйонів доларів). Йдеться про маєток площею 15 гектарів на Лазурному березі і віллу на півдні Франції. У порту курорту на Французькій Рів'єрі виявили яхту, що належить Березовському. Крім того, інвестиційний портфель покійного олігарха включав акції великих компаній, а його колекцію творів мистецтва оцінили в 50 мільйонів фунтів стерлінгів. З'ясувалося, що незадовго до смерті Борис Березовський звернувся до інвестиційної компанії Salford Capital Partners з проханням продати активи на суму 300 мільйонів доларів. Sunday Times вдалося ознайомитися з юридичними документами стосовно мирової угоди, яку підписали Березовський і спадкоємці його партнера по бізнесу Бадрі Патаркацишвілі. З них випливає, що спадкоємці грузинського мільярдера повинні були виплатити Березовському близько 300 мільйонів доларів.

Однак друг і соратник Бориса Березовського, колишній керівник заснованого ним Фонду громадянських свобод Олександр Гольдфарб скептично ставиться до фінансових підрахунків британських газет.

− У Березовського дійсно були борги, у нього дійсно була депресія, у нього дійсно були великі проблеми з готівкою. Те, що він переживав період безгрошів’я, − це факт. Але чи був він банкрутом ? Думаю, що ні.

Березовський заперечував, що у нього є власність у Франції. Чи була у нього там нерухомість і яхта ?

− У Франції у нього була яхта, на якій я сам особисто кілька разів відпочивав. Була також нерухомість в Антібі, неподалік від маєтків Романа Абрамовича та інших російських олігархів. Там я також не раз бував. Там побував не тільки я, але і половина Москви. Тому не варто говорити, що у нього не було власності у Франції. Інша справа, що, коли за цією власністю стала полювати російська прокуратура, з'ясувалося, що все це зареєстровано на офшорні компанії і незрозуміло, хто їх контролює. Природно, що, коли за тобою полює держава, то ти намагаєшся від неї піти. Мені точно відомо, що, коли Борис Березовський намагався продати свою французьку нерухомість, у нього не вийшло цього зробити, тому що все заблокували різні кредитори. Протягом декількох місяців, що передували його загибелі, він не міг отримати доступ до цих грошей.

− Британські газети пишуть, що на момент смерті майно Березовського оцінювали в 500 мільйонів фунтів стерлінгів? Наскільки це вірогідно?

− Мені здається це дуже малоймовірно. Мені точно відомо, що напередодні смерті у нього не було доступу до значно менших сум. Досить багато активів було арештовано через суперечки з вдовою Патаркацишвілі. Нерухомість була заарештована через позови кредиторів.

Друг Березовського: покійний не був банкрутом

Серед боргів Березовського згадується сума 100 мільйонів фунтів стерлінгів, що мала бути виплачена британському податковому відомству за продаж акцій «Сибнефти» і «Русалу», і відхилений судом позов «Аерофлоту», що вимагав від Березовського 240 мільйонів доларів. За позовом цивільної дружини Березовського Олени Горбунової мали виплатити 5 мільйонів фунтів стерлінгів. Російська прокуратура звинувачує Березовського в шахрайстві і має намір стягнути з його спадкоємців 320 мільйонів доларів.

Найближчий друг Бориса Березовського, письменник і підприємець Юлій Дубов заперечує, що борги могли стати причиною смерті олігарха. Він заперечує і правдивість чуток про банкрутство: «Ці чутки циркулюють тому, що люди, які їх поширюють, зацікавлені, щоб це виглядало саме так. Протягом 13 років Бориса Березовського переслідували, поливали брудом. Після його смерті ці люди тріумфували : «Мало того, що ми його доконали, так він ще й розорився, став банкрутом; через якісь там гроші наклав на себе руки». Така версія циркулювала в російських ЗМІ. У ній було більше зловтіхи, ніж правди», − каже Дубов.

14 березня 2013, за дев'ять днів до смерті, Борис Березовський підготував новий заповіт, з якого були вилучені дві його колишні дружини. По 18 відсотків своїх активів він заповів дітям − трьом дочкам і синові, а також цивільній дружині Олені Горбуновій, виключивши двох дітей від другої дружини Галини Бешарової (Артема і Анастасію). Решту 10 відсотків він просив поділити між матір'ю (Ганна Олександрівна Березовська померла у вересні цього року у віці 88 років) і своїм ізраїльським адвокатом і помічником Михайлом Котликом.

Як очікують, дізнання щодо смерті Березовського, яке проводитиме суддя- коронер, почнеться не раніше наступного року, коли будуть готові гістологічна та токсикологічна експертизи. Попередньою причиною смерті коронер назвав повішення, що породило чутки про самогубство. Водночас британська поліція розглядає і версію насильницької смерті.

Матеріал підготувала Наталія Голіцина, російська редакція Радіо Свобода