Учасники Врадіївської ходи перенесли акцію в Києві, щоб не тиснути на суд

Протест врадіївців проти свавілля міліції, Київ, фото 18 липня 2013 року

Учасники Врадіївської ходи повідомили сьогодні на прес-конференції, що вирішили перенести свою акцію в Києві, плановану було на 10 жовтня, щоб не тиснути на суд над гвалтівниками мешканки Врадіївки Ірини Крашкової, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Координатор Врадіївського руху Василь Любарець нагадав на прес-конференції, що 10 жовтня на майдан Незалежності в Києві мали прибути учасники 100-тисячної ходи «Від Врадіївки до Країни любові», але додав, що нині цей план змінюється.

«Суд над насильниками із Врадіївки щойно тільки розпочався, і потрібно дати йому можливість продемонструвати свою неупередженість без найменшого тиску, залишаючи за собою право відповідно відреагувати. Отже, враховуючи особливості поточного моменту, Врадіївський рух продовжує добиватися справедливості у справах «врадіївських ходаків» та всіх, хто звертається до нас за допомогою, а ходу-Майдан «Від Врадіївки до Країни любові» як нашу останню і вирішальну дію переносить до часу, коли всі аргументи по встановленню конституційного ладу в Україні будуть вичерпані», – сказав Любарець.

Минулого місяця він заявляв, що учасники Врадіївської ходи організовують нову всеукраїнську акцію «Від Врадіївки до Країни любові», яка мала б стартувати 2 жовтня і 10 жовтня мала б бути в Києві. За його словами, мета акції – відставка президента Віктора Януковича і повернення влади народові України, виведення країни з кризового стану, звільнення всіх несправедливо засуджених, зміна системи державної влади.

Акція «Врадіївська хода» почалася 7 липня після групового зґвалтування у Врадіївці на Миколаївщині 29-річної Ірини Крашкової, яка впізнала в нападниках двох місцевих міліціонерів. Справа викликала протест громадськості. Учасники Врадіївської ходи пішки подолали понад 300 кілометрів на знак протесту проти злочинів міліції, разом із представниками опозиції 18 липня пройшли Києвом. Вони пікетували МВС, зустрілися з міністром внутрішніх справ Віталієм Захарченком, розпочали безстроковий мітинг на майдані Незалежності та встановили там свої намети. Їхню акцію розігнав тоді загін спецпризначення «Беркут».