Київ зустрів перший сніг розритими теплотрасами

Your browser doesn’t support HTML5

Частина Києва – з розритими трубами і без тепла

Київ – В українській столиці – перший сніг, однак частина міста досі без тепла. Комунальники розкопують і латають теплотраси, а кияни тим часом хворіють від холоду. Водночас Київ не отримав бюджетної компенсації за різницю в тарифах і собівартості опалення. Через це столиця отримує менший тиск газу, і фахівці очікують, що його забракне для опалення половини міста. Урядовці закликають економити ресурси, але давати тепло скрізь, де люди вже його потребують. У Київенерго говорять, що готові дати тепло всім, однак до цього не підготувалися організації-споживачі.

Киянка Тетяна, жителька вулиці Щербакова, захворіла через холод у квартирі. У цьому районі столиці немає ні тепла, ні гарячої води. У Києві сьогодні місцями ішов сніг, однак на Щербакова труби теплотраси розриті, їх замінюють поспіхом день і ніч. Тетяна та її родина рятуються чаєм на травах, і тим, що до осені встигли замінити частину вікон на сучасні.

«Всі в родині перехворіли, з такою низькою температурою одужати повністю не вдається. Чекаємо, доки завершать ремонт теплотрас і дадуть тепло й гарячу воду. Трубам – півстоліття, вони дуже часто рвалися, ми мали перебої з гарячим водопостачанням. Сподіваюся, скоро це вирішиться», – висловлює надію киянка.

Хто більше «не готовий»: теплопостачальники чи споживачі?

На холод скаржаться й інші мешканці вулиці Щербакова. Особливо ті, в кого є діти. Наразі тепла немає в частині районів столиці, зокрема в Шевченківському, на Подолі та на Оболоні, розповідають кияни. Прикметно, що не в усіх будинках столиці можуть увімкнути електрообігрівачі, бо електромережі будинків не витримують. На багатьох житлових будинках Радіо Свобода бачило звернення жеків до мешканців з проханням не вмикати електроопалення.

Голова наглядової ради «Київенерго» Іван Плачков запевнив Радіо Свобода, що на сьогодні підприємство готове дати тепло в переважну більшість будинків, але часто споживачі не готові до опалювального сезону.

«Підключення опалення – це такий процес, який залежить не лише від нас. Зараз «Київенерго» готове підключити 98% споживачів столиці, але і споживачі мають бути готові до підключення тепла, – вважає Плачков. – Власник будівлі має взяти на себе відповідальність, що вона готова прийняти теплоносій. А то, як часто буває, тепло пішло, а батареї не готові, труби протікають, щось прорвало й затопило. Не всі нині готові взяти на себе відповідальність».

Тим часом «Київтрансгаз» зменшив тиск газу на газогонах до двох київських ТЕЦ-5 та ТЕЦ-6. У «Київенерго» це пояснюють тим, що не отримали з бюджету компенсації різниці в тарифах, і відтак підприємство затримує свої розрахунки з «Нафтогазом».
Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул, виконуючи завдання прем’єр-міністра Азарова, поставив перед КМДА завдання пришвидшити підключення до опалення житлових будинків.

Перший заступник голови Київської міської державної адміністрації Анатолій Голубченко звітував Вілкулу щодо подачі тепла в Києві під час наради, яку віце-прем’єр провів на станції теплопостачання «Біличі» «Київенерго». Вілкул поставив завдання пришвидшити підключення до опалення житлових будинків.

Як доповів Голубченко, у Києві до кінця дня на 3 жовтня підключають до опалення всі дитячі садочки та закінчується під'єднання лікарень та шкіл. Також у столиці вже опалюється 2 389 житлових будинків (22% від загальної кількості). За дорученням Вілкула, у Мінрегіоні створено штаб із запуску сезону.

Азаров доручив «економити» і «не зволікати» з опаленням

Прем’єр Микола Азаров заявив на засіданні уряду, що Україна заготувала достатньо енергоресурсів для зимового сезону. І закликав не зволікати з опаленням.

«Закликаю місцеві органи влади, звичайно, економити енергоресурси, але не зволікати з рішенням про подачу тепла, коли це дійсно доречно.
Наголошую: тепло повинне бути не на папері, а в оселях і в будинках, у школах, дитячих садках, лікарнях», – наголосив Азаров.

Колишній міністр житлово-комунального господарства Павло Качур причини проблем з теплом у Києві та інших містах бачить у тому, що система опалення призвичаєна до запуску 15 жовтня. І оскільки холоди настали раніше, система виявилася не готовою, резюмує він.

Натомість експерти, серед яких і керівник енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко, головною передумовою збоїв початку опалювального сезону вважають те, що Україна традиційно дотує бідні верстви населення не грошима, як це заведено в Європі, а дешевим газом.